Krowy pod chmurką – rośliny, które mogą zaszkodzić stadu
Gdy zwierzę nie chce jeść, traci na wadze lub wydaje się niezdrowe, przyczyną mogą być trujące rośliny. Dowiedz się więcej!
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Gdy zwierzę nie chce jeść, traci na wadze lub wydaje się niezdrowe, przyczyną mogą być trujące rośliny. Dowiedz się więcej!
Powodem zagrzewania się paszy są drożdże znajdujące się w kiszonkach. Zobacz, jak chronić paszę!
Dowiedz się więcej, jak postępować w przypadku ciąży mnogiej u krów i ryzyka frymartynizmu u bydła!
Z roku na rok mleczarnie coraz bardziej zwracają uwagę na odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. Dlatego hodowcy naciskają na to, aby oprócz zadowalającej wydajności, utrzymywać również ten parametr na wysokim poziomie.
Głównym elementem zapobiegania chorobom metabolicznym i zaburzeniom rozrodu jest utrzymanie prawidłowej kondycji zwierząt w okresie zasuszenia. Podstawą jest unikanie nadmiernego otłuszczenia krów przed porodem.
Początek maja to dla wielu hodowców czas, w którym zaczynają pozwalać krowom korzystać z pastwiska. Jednakże każdy odpowiedzialny właściciel powinien najpierw odpowiednio przygotować przeżuwacze na pastwisko, a także pastwisko pod przeżuwacze.
Gdzie są popełniane błędy w antybiotykoterapii? Jak przeciwdziałać antybiotykooporności. Zobacz artykuł.
Podstawowym czynnikiem warunkującym efektywną produkcję mleka oraz żywca wołowego jest racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła pasz objętościowych. Sprawdź, jak jakość kiszonki wpływa na wydajność i zdrowie krów.
Bilans kationowo-anionowy dawki (DCAD) odnosi się do proporcji specyficznych jonów w dawce pokarmowej. Jakie ma to znaczenie dla zdrowia i produktywności krów mlecznych?
Nierzadko zapominamy o poważnym zagrożeniu metabolicznym – o hipokalcemii i związanym z nią porażeniu poporodowym. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu.