X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
schorzenia-racic
Bydło / Zdrowie

Schorzenia racic: ważny problem w hodowli bydła mlecznego

Zaraz po chorobach metabolicznych i mastitis, schorzenia kończyn przyczyniają się do zmniejszenia wydajności oraz pogorszenia jakości mleka. Zobacz, jak powstają!

krowa-mleczna
Bydło / Zdrowie

Profilaktyka mastitis. Część I: wprowadzenie do problemu

Mastitis to temat wciąż omawiany. Jest to konieczne ponieważ ta choroba zawodowa krów mlecznych wciąż stanowi duży problem.

Bydło / Zdrowie

Ketoza – profilaktyka. Część II

Ketoza to choroba, która pociąga za sobą znaczne straty ekonomiczne. Warto zatem pomyśleć o profilaktyce, która finalnie wpłynie na opłacalność produkcji.

Bydło / Doświadczenie

Organizacja pracy na piątkę [VIDEO]

Przy produkcji mleka istotna jest zarówno jego ilość, jak i jakość. Optymalne bilansowanie dawki pod kątem białkowym, energetycznym i strukturalnym pozwala uzyskać odpowiednie parametry obu tych cech. Zobacz, jak w Rolniczo-Wytwórczym Kombinacie Spółdzielczym w Dębnie wprowadza się to w czyn!

Bydło / Zdrowie

Stop mastitis! Czyli po pierwsze profilaktyka [VIDEO]

Obok chorób metabolicznych i schorzeń kończyn, zapalenie gruczołu mlekowego powoduje znaczne straty ekonomiczne w hodowli bydła mlecznego. W OHZ w Kamieńcu Ząbkowickim stawia się na walkę z przyczyną mastitis. Zobacz w jaki sposób!

Bydło / Zdrowie

Ketoza – fizjologia, etiologia i diagnostyka choroby. Część I

Organizm wysokowydajnych krów mlecznych narażony jest na powstawianie chorób na tle metabolicznym. Jedną z nich jest ketoza. Zobacz, jak rozpoznać tę chorobę!

kwasica u bydła
Bydło / Żywienie

Kwasica u bydła

Kwasica żwacza to najczęściej odnotowywana choroba metaboliczna bydła, powodująca niestabilność ekosystemu żwacza przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów.

Bydło / Doświadczenie

Zalety hodowli krów rasy Montbeliarde [VIDEO]

Ferma Montagro Sp. z o.o. w Wierzbicach słynie z hodowli krów rasy Montbeliarde. Gospodarstwo powstało w 2005 r., i to tutaj produkuje się mleko o wysokiej zawartości białka. Obejrzyj film i zobacz, że warto inwestować w nowoczesne rozwiązania, które dają wymierne korzyści.

pasza dla bydła
Bydło / Żywienie

Praktyczne wykorzystanie wyników oceny użytkowości mlecznej krów

Szczegółowa i świadoma analiza wyników pochodzących z oceny użytkowości mlecznej zawartych w raportach RW-1 i RW-2 powinna być ważnym elementem zarządzania stadem bydła mlecznego.

Zamknij