X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
Bydło / Zdrowie

Profilaktyka mastitis. Część II: od wewnątrz

Mastitis powstaje przez czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. Dlatego profilaktyka również musi skupiać się na tych dwóch kierunkach. Dowiedz się, jak zadbać o zdrowie gruczołu mlekowego od „wewnątrz”!

Bydło / Zdrowie

Po co krowa przeżuwa?

Krowy część dnia poświęcają na przeżuwanie. Pełni ono wiele ważnych funkcji w organizmie, a zaburzenia tego procesu prowadzą do różnych dysfunkcji. Dowiedź się więcej o przeżuwaniu!

Bydło / Żywienie

Substancje antyżywieniowe w paszach

Pasze stanowią źródło niezbędnych dla zwierząt składników pokarmowych. Równocześnie są także nośnikiem składników niepożądanych lub nawet szkodliwych. Zobacz jakich!

Bydło / Doświadczenie

Z pasją od sześciu pokoleń

Pan Antoni Nocon, wspólnie z żoną i córkami, prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Rozmierz, w województwie opolskim. Kierunek działalności to produkcja mleczna. Zapoznaj się z pasją przekazywaną od wielu pokoleń!

schorzenia-racic
Bydło / Zdrowie

Schorzenia racic: ważny problem w hodowli bydła mlecznego

Zaraz po chorobach metabolicznych i mastitis, schorzenia kończyn przyczyniają się do zmniejszenia wydajności oraz pogorszenia jakości mleka. Zobacz, jak powstają!

krowa-mleczna
Bydło / Zdrowie

Profilaktyka mastitis. Część I: wprowadzenie do problemu

Mastitis to temat wciąż omawiany. Jest to konieczne ponieważ ta choroba zawodowa krów mlecznych wciąż stanowi duży problem.

Bydło / Zdrowie

Ketoza – profilaktyka. Część II

Ketoza to choroba, która pociąga za sobą znaczne straty ekonomiczne. Warto zatem pomyśleć o profilaktyce, która finalnie wpłynie na opłacalność produkcji.

Bydło / Doświadczenie

Organizacja pracy w żywiniu krów mlecznych na piątkę [VIDEO]

Przy produkcji mleka istotna jest zarówno jego ilość, jak i jakość. Optymalne bilansowanie dawki pod kątem białkowym, energetycznym i strukturalnym pozwala uzyskać odpowiednie parametry obu tych cech. Zobacz, jak w Rolniczo-Wytwórczym Kombinacie Spółdzielczym w Dębnie wprowadza się to w czyn!

Bydło / Zdrowie

Stop mastitis! Czyli po pierwsze profilaktyka [VIDEO]

Obok chorób metabolicznych i schorzeń kończyn, zapalenie gruczołu mlekowego powoduje znaczne straty ekonomiczne w hodowli bydła mlecznego. W OHZ w Kamieńcu Ząbkowickim stawia się na walkę z przyczyną mastitis. Zobacz w jaki sposób!

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!