Precyzyjne zakiszanie pasz
Kiszonki stanowią podstawową paszę objętościową dla bydła w polskich gospodarstwach. Zakiszanie pasz to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie ich trwałości.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Kiszonki stanowią podstawową paszę objętościową dla bydła w polskich gospodarstwach. Zakiszanie pasz to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie ich trwałości.
Zielonki są niezastąpionym elementem w żywieniu bydła, jednak nie ma możliwości skarmiania ich na świeżo poza okresem wegetacyjnym. Sianokiszonka z traw i roślin motylkowych jest sposobem na korzystanie z nich przez cały rok.
Stale zwiększające się zapotrzebowanie na produkty pochodzące od bydła i postęp genetyczny wymuszają na hodowcach unowocześnianie produkcji. Biotechnologia rozrodu pozwala wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt i osiągnąć maksymalną wydajność stada.
Jedynym z fundamentów hodowli zwierząt gospodarskich jest opracowanie wartościowej dawki pokarmowej z możliwie tanich pasz. Należy do nich kiszonka z lucerny, pasza bogata w białko, a jednocześnie łatwa w przechowywaniu i chętnie pobierana przez zwierzęta.
Bydło shorthorn jest rasą pochodzącą z Wielkiej Brytanii. Pomimo satysfakcjonującej wydajności rzeźnej i mlecznej nie przyjęła się w Polsce, lecz w skali całego świata cieszy się rosnącym zainteresowaniem.
Warunkiem dobrych wyników zarówno zdrowotnych, jak i produkcyjnych zdrowia i dobrych wyników produkcyjnych w hodowli bydła mlecznego jest stosowanie pasz charakteryzujących się wysoką jakością. Dotyczy to przede wszystkim podstawowych w żywieniu przeżuwaczy pasz objętościowych, głównie kiszonek. Na ich jakość wpływa…
Wraz z rozpoczęciem drugiej połowy lutego ruszyła wielka przedsprzedaż na zakiszacze bakteryjne. Z tej okazji Josera Polska promocją objęła wszystkie zakiszacze bakteryjne dostępne w e-sklepie FarmChamps. Skorzystaj z wyjątkowej promocji – 8% rabatu oraz darmowej dostawy!
Czas zasuszenia to ważny etap w całym cyklu produkcyjnym wysokowydajnych krów. Na pewno w dużym stopniu będzie rzutować na całą laktację. Jednak co z okresem okołoporodowym?
Ciągłe dążenie do zwiększenia wydajności zwierząt hodowlanych ma swoje negatywne strony. Wzrasta prawdopodobieństwo występowania zaburzeń metabolicznych, takich jak przemieszczenie trawieńca u bydła.
Hodowcy w żywieniu bydła, szczególnie mlecznego, obliczając dawkę pokarmową, często spotykają się z deficytem białkowym. Pokrycie zapotrzebowania na energię i białko wymaga największych nakładów finansowych, dlatego poszukuje się rozwiązań pozwalających na zastąpienie części białka innym komponentem paszowym. Takim dodatkiem może…