Choroby krów związane z okresem okołoporodowym
Czas zasuszenia to ważny etap w całym cyklu produkcyjnym wysokowydajnych krów. Na pewno w dużym stopniu będzie rzutować na całą laktację. Jednak co z okresem okołoporodowym?
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Czas zasuszenia to ważny etap w całym cyklu produkcyjnym wysokowydajnych krów. Na pewno w dużym stopniu będzie rzutować na całą laktację. Jednak co z okresem okołoporodowym?
Ciągłe dążenie do zwiększenia wydajności zwierząt hodowlanych ma swoje negatywne strony. Wzrasta prawdopodobieństwo występowania zaburzeń metabolicznych, takich jak przemieszczenie trawieńca u bydła.
Hodowcy w żywieniu bydła, szczególnie mlecznego, obliczając dawkę pokarmową, często spotykają się z deficytem białkowym. Pokrycie zapotrzebowania na energię i białko wymaga największych nakładów finansowych, dlatego poszukuje się rozwiązań pozwalających na zastąpienie części białka innym komponentem paszowym. Takim dodatkiem może…
W ofercie sklepu FarmChamps pojawiły się dwa nowe produkty. Są to mieszanki paszowe od Josera o wysokiej jakości. Wyróżniające się odpowiednio skomponowanymi składnikami pozwalającymi osiągnąć wysoką wydajność mleczną.
Kulawizny to poważny problem w stadach bydła mlecznego, który nieleczony może prowadzić nawet do brakowania zwierząt. Jedną z chorób prowadzących do kulawizn jest choroba Mortellaro, nazywana też truskawkową piętką. To wysoce zakaźna infekcja wywoływana głównie przez krętki z rodzaju Treponema.
Debaty dotyczące walorów zdrowotnych poszczególnych produktów są nieodłącznym elementem branży spożywczej. Obecnie zwraca się również coraz większą uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków.
Choroby kończyn u bydła to problem, z którym hodowcy zmagają dosyć często, zwłaszcza w wysokowydajnych stadach mlecznych. Powstają zarówno na tle zakaźnym, jak i niezakaźnym, powodując kulawizny i idące za nimi straty w hodowli.
Choroby racic prowadzące do kulawizn, a nawet brakowania to jeden z największych problemów zdrowotnych, z którymi musi mierzyć się hodowca bydła. Narażone są na nie zwłaszcza zwierzęta w stadach wysokoprodukcyjnych. Do jednych z takich chorób należy między innymi wrzód podeszwy.
Pochodzące z Indii bydło Brahman jest obecnie jedną z najpopularniejszych ras mięsnych hodowanych w USA. Bydło to ma dość oryginalny wygląd i charakteryzuje się wysoką jakością mięsa.
Nie tylko wyprowadzenie krów na pastwiska wiosną wiąże się z określonymi przygotowaniami. Również zakończenie sezonu pastwiskowego wymaga dopilnowania kilku kwestii tak, aby mieć pewność, że zarówno stado, jak i pastwisko będą bezpieczne do rozpoczęcia kolejnego sezonu.