X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
zasadowica żwacza zapobieganie

Zasadowica żwacza – przyczyny, objawy, zapobieganie

W wysokowydajnych stadach krów mlecznych dość dobrze identyfikowaną chorobą jest kwasica. Rzadko kiedy omawiane jest zjawisko zasadowicy żwacza. Dowiedz się więcej o zasadowicy z artykułu eksperta!

opas bydła

Opas ekonomiczny, czyli jaki?

Od kilku lat w Polsce systematycznie wzrasta pogłowie młodego bydła. To oznacza, że produkcja opasowa cieszy się dużym zainteresowaniem. Zobacz, jakie czynniki wpływają na ekonomikę opasu.

Zamknij