X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie

ABC ras bydła: rasa highland

W Polsce mamy spory areał trwałych użytków zielonych, które aż się proszą o wykorzystanie pod hodowlę bydła mięsnego. Czy rasa highland jest dobrym wyborem na nasze warunki? Przeczytaj artykuł!

pasożyty bydła

Jak chronić krowy przed pasożytami?

Pasożyty stanowią niebezpieczeństwo dla cieląt, krów mlecznych oraz bydła opasowego. Zobacz, jak chronić zwierzęta będące w oborze i na pastwisku. Przeczytaj artykuł naszego eksperta!

jak zapobiegać mastitis po wycieleniu

Mastitis po porodzie. Jak zapobiegać?

To niewątpliwie najbardziej kosztowne schorzenie dotyczące krów mlecznych. Jak zapobiegać mastitis po wycieleniu? W jakim okresie to robić? Przed czy po porodzie? Dowiedz się z artykułu.

zdrowie racic

Wpływ żywienia na zdrowie racic krów

Schorzenia racic mogą powstawać na tle bakteryjnym i przez błędy w żywieniu. Dowiedz się z artykułu eksperta, co robić, aby minimalizować ryzyko chorób racic, które powstają na tle żywieniowym.

rasa jersey

ABC ras bydła: jersey

Są „zgrabne”, mają delikatną budowę i produkują mleko o wysokim udziale tłuszczu i białka. Hodujecie bydło jersey? Pochwalcie się swoim doświadczeniem w komentarzach pod artykułem!

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!