X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
sianokiszonka
Bydło / Żywienie

Jak zrobić dobrą sianokiszonkę dla bydła?

Już niedługo pierwsze pokosy i zbiór materiału na cenną paszę objętościową – sianokiszonkę. O czym pamiętać przy produkcji sianokiszonki? Dowiedz się z artykułu!

wymię krowy
Bydło / Zdrowie

Profilaktyka mastitis. Część III: od zewnątrz

Ostatnia część cyklu o profilaktyce mastitis. Tym razem przyjrzymy się, jakie zabiegi profilaktyczne stosować „od zewnątrz”.

Bydło / Zdrowie

Jak poprawnie ocenić kondycję krów mlecznych?

Kondycja krów jest ważnym parametrem, który trzeba regularnie kontrolować. Zobacz, jak ocenia się kondycję krów mlecznych!

mikotoksyny w paszach
Bydło / Żywienie

Mikotoksyny to mikro-wróg stada

Czym są mikotoksyny? Jak wpływają na organizm zwierząt i ludzi? Czy są zagrożeniem dla zdrowia bydła? Dowiedz się z naszego artykułu!

Bydło / Żywienie

Stabilny żwacz – tam wszystko się zaczyna

Środowisko, które panuje w żwaczu musi być idealne dla symbiotycznych mikroorganizmów tego przedżołądka. To decyduje o zdrowiu krów i o wynikach w produkcji. Zobacz, od czego zależy stabilny żwacz!

zdrowe wymiona
Bydło / Żywienie

Lotne kwasy tłuszczowe – rola w organizmie bydła

W czasie fermentacji w żwaczu powstają bardzo ważne związki dla organizmu krowy. Zobacz, jaką rolę pełnią lotne kwasy tłuszczowe!

Bydło / Zdrowie

Profilaktyka mastitis. Część II: od wewnątrz

Mastitis powstaje przez czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. Dlatego profilaktyka również musi skupiać się na tych dwóch kierunkach. Dowiedz się, jak zadbać o zdrowie gruczołu mlekowego od „wewnątrz”!

Bydło / Zdrowie

Po co krowa przeżuwa?

Krowy część dnia poświęcają na przeżuwanie. Pełni ono wiele ważnych funkcji w organizmie, a zaburzenia tego procesu prowadzą do różnych dysfunkcji. Dowiedź się więcej o przeżuwaniu!

Bydło / Żywienie

Substancje antyżywieniowe w paszach

Pasze stanowią źródło niezbędnych dla zwierząt składników pokarmowych. Równocześnie są także nośnikiem składników niepożądanych lub nawet szkodliwych. Zobacz jakich!

Bydło / Doświadczenie

Z pasją od sześciu pokoleń

Pan Antoni Nocon, wspólnie z żoną i córkami, prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Rozmierz, w województwie opolskim. Kierunek działalności to produkcja mleczna. Zapoznaj się z pasją przekazywaną od wielu pokoleń!

Zamknij