CLA – cenny składnik mleka
Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.
Z roku na rok odczuwamy zmiany klimatyczne związane z ociepleniem klimatu i rosnącymi letnimi temperaturami. Staje się to coraz większym wyzwaniem z którym muszą zmagać się hodowcy ze swoimi przeżuwaczami. Notuje się, że stres cieplny jest jednym z głównych czynników,…
Branża rolnicza i hodowlana rozwijają się na tyle dynamicznie, że stosowanie coraz nowszych rozwiązań technologicznych staje się koniecznością. Od wysiewu roślin paszowych, przez przygotowanie kiszonki dla bydła czy podział stada na grupy produkcyjne, aż po zadawanie paszy — na każdym…
Kiszonki stanowią podstawową paszę objętościową dla bydła w polskich gospodarstwach. Zakiszanie pasz to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie ich trwałości.
Zielonki są niezastąpionym elementem w żywieniu bydła, jednak nie ma możliwości skarmiania ich na świeżo poza okresem wegetacyjnym. Sianokiszonka z traw i roślin motylkowych jest sposobem na korzystanie z nich przez cały rok.
Stale zwiększające się zapotrzebowanie na produkty pochodzące od bydła i postęp genetyczny wymuszają na hodowcach unowocześnianie produkcji. Biotechnologia rozrodu pozwala wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt i osiągnąć maksymalną wydajność stada.
Jedynym z fundamentów hodowli zwierząt gospodarskich jest opracowanie wartościowej dawki pokarmowej z możliwie tanich pasz. Należy do nich kiszonka z lucerny, pasza bogata w białko, a jednocześnie łatwa w przechowywaniu i chętnie pobierana przez zwierzęta.
Bydło shorthorn jest rasą pochodzącą z Wielkiej Brytanii. Pomimo satysfakcjonującej wydajności rzeźnej i mlecznej nie przyjęła się w Polsce, lecz w skali całego świata cieszy się rosnącym zainteresowaniem.
Warunkiem dobrych wyników zarówno zdrowotnych, jak i produkcyjnych zdrowia i dobrych wyników produkcyjnych w hodowli bydła mlecznego jest stosowanie pasz charakteryzujących się wysoką jakością. Dotyczy to przede wszystkim podstawowych w żywieniu przeżuwaczy pasz objętościowych, głównie kiszonek. Na ich jakość wpływa…
Wraz z rozpoczęciem drugiej połowy lutego ruszyła wielka przedsprzedaż na zakiszacze bakteryjne. Z tej okazji Josera Polska promocją objęła wszystkie zakiszacze bakteryjne dostępne w e-sklepie FarmChamps. Skorzystaj z wyjątkowej promocji – 8% rabatu oraz darmowej dostawy!