Czy wiesz jak zwiększać wydajność mleczną?
Zarządzanie hodowlą krów mlecznych wymaga nie tylko doskonałej wiedzy z obszaru genetyki, zdrowia i żywienia krów, ale także bieżącej, pełnej informacji o ich dobrostanie.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Zarządzanie hodowlą krów mlecznych wymaga nie tylko doskonałej wiedzy z obszaru genetyki, zdrowia i żywienia krów, ale także bieżącej, pełnej informacji o ich dobrostanie.
Wyrusz z JOSERA w podróż pt. „Misja Droga Mleczna” w poszukiwaniu nowych rozwiązań dla lepszych wyników produkcyjnych. Znajdź razem z nami klucz do poprawy wzrostu, zdrowia i wydajności zwierząt. Możesz polegać na naszej wiedzy w trzech obszarach: ✅Dawka pokarmowa ✅…
Rola żywienia w produkcji mlecznej bydła jest kluczowa dla osiągnięcia wysokiej wydajności i zdrowia zwierząt. Kondycja zwierząt wpływa z kolei na produkcję mleka oraz jego jakość. Jak zatem zadbać o odpowiednią dietę? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Kukurydza to jedna z najlepszych roślin paszowych, jednak kosztowny proces suszenia zebranego ziarna czy niekorzystny termin zbioru materiału na kiszonkę z całych roślin często czyni stosowanie jej nieopłacalnym. Rozwiązaniem jest kiszone ziarno kukurydzy, a także zakiszanie jeszcze bardziej ekonomicznej kukurydzy…
Proces mechanizacji produkcji dotyczy w obecnych czasach wszystkich gałęzi rolnictwa, w tym hodowli. Stale dąży się do zminimalizowania nakładów pracy koniecznych do zapewnienia ciągłości produkcji. Robot udojowy w oborze uwięziowej to wygodne rozwiązanie, na które decyduje się coraz większa liczba…
Liczba krów mlecznych w gospodarstwach z roku na rok się zwiększa. Świadczą o tym wyniki PFHBiPM z których wynika, że przeciętna wielkość stada, pod oceną w 2022 roku wynosiła 44,5 sztuki, a w roku 2021 – 42,8 sztuki, co daje…
Ruszyła wielka przedsprzedaż zakiszaczy bakteryjnych. Z tej okazji Josera Polska przygotowała promocję, którą zostały objęte wszystkie inokulanty bakteryjne dostępne w sklepie online FarmChamps. Wielka przedsprzedaż zakiszaczy bakteryjnych wystartowała 14. października 2023r. i potrwa do 30. marca 2024r. Już teraz skorzystaj…
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym, który jest uzyskiwany w procesie produkcji cukru. Ze względu na wielkość produkcji cukru, stanowią istotny produkt odpadowy, który z łatwością można wykorzystać w gospodarstwie, na przykład do przygotowania kiszonki z wysłodków dla bydła. Jakość kiszonki…
Wszystkie procesy życiowe u zwierząt odbywają się w środowisku uwodnionym. Woda pełni szereg funkcji w organizmie, między innymi termoregulacyjną, jest rozpuszczalnikiem i transporterem wielu substancji odżywczych, przy jej udziale usuwane są z organizmu substancje szkodliwe. Aby zadbać o nawodnienie zwierząt,…
Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.