X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
Bydło / Zdrowie

Ketoza – fizjologia, etiologia i diagnostyka choroby. Część I

Organizm wysokowydajnych krów mlecznych narażony jest na powstawianie chorób na tle metabolicznym. Jedną z nich jest ketoza. Zobacz, jak rozpoznać tę chorobę!

kwasica u bydła
Bydło / Żywienie

Kwasica u bydła

Kwasica żwacza to najczęściej odnotowywana choroba metaboliczna bydła, powodująca niestabilność ekosystemu żwacza przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów.

Bydło / Doświadczenie

Zalety hodowli krów rasy Montbeliarde [VIDEO]

Ferma Montagro Sp. z o.o. w Wierzbicach słynie z hodowli krów rasy Montbeliarde. Gospodarstwo powstało w 2005 r., i to tutaj produkuje się mleko o wysokiej zawartości białka. Obejrzyj film i zobacz, że warto inwestować w nowoczesne rozwiązania, które dają wymierne korzyści.

pasza dla bydła
Bydło / Żywienie

Praktyczne wykorzystanie wyników oceny użytkowości mlecznej krów

Szczegółowa i świadoma analiza wyników pochodzących z oceny użytkowości mlecznej zawartych w raportach RW-1 i RW-2 powinna być ważnym elementem zarządzania stadem bydła mlecznego.

bydło
Bydło / Zdrowie

Mastitis – „choroba zawodowa” krów

Zapalenia gruczołu mlekowego krów (mastitis) to w dalszym ciągu jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych w hodowli bydła mlecznych.

żywienie krów
Bydło / Żywienie

Żywienie krów a skład mleka

Żywienie krów mlecznych, szczególnie tych wysokowydajnych, jest zadaniem trudnym na wszystkich etapach produkcji. Aby uzyskać wysoką wydajność krów i jednocześnie mleko o zadowalającym składzie chemicznym i jakości cytologicznej, należy zwracać uwagę na wiele czynników.

zaleganie poporodowe
Bydło / Zdrowie

Na zaleganie poporodowe krów reaguj natychmiast!

Jedną z dolegliwości mogących pojawić się u krowy po wycieleniu jest zaleganie poporodowe. To bolączka wysoko wydajnych krów, które są szczególnie narażone na dysfunkcje związane z okresem okołoporodowym.

tmr
Bydło / Żywienie

Charakterystyka systemów żywienia bydła

Systemy żywienia – TMR i PMR – są powszechnie akceptowane przez hodowców. Wybór jednego z nich zależy od wielu czynników.

korekcja racic
Bydło / Zdrowie

Korekcja racic konieczna w każdym stadzie!

Kulawizny to dysfunkcja powszechnie występująca w stadach bydła mlecznego, powstająca z powodu zmian chorobowych w obrębie kończyn. Wiążą się one ze znacznymi stratami ekonomicznymi.

bydło w oborze
Bydło / Zdrowie

Metody rozpoznawania stanów zapalnych wymion

Mastitis powstaje z powodu wielu czynników, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. W dodatku w zależności od objawów i ich nasilenia przybiera różne postaci.

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!