CLA – cenny składnik mleka
Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.
Bydło
Odwiedzaj nasz portal, aby poznać doświadczenie w hodowli bydła z innych gospodarstw. W Projekt Agrar zobaczysz filmy poruszające kwestie żywienia bydła, profilaktyki powszechnych chorób bydła, odchowu cieląt i wiele innych praktycznych tematów.
Stworzyliśmy Projekt Agrar, aby być jeszcze bliżej polskich gospodarstw.
Niezależnie, czy masz stado bydła mlecznego czy mięsnego, w Projekcie Agrar znajdziesz porady, wskazówki i reportaże z gospodarstw, dotyczące obu tych grup w produkcji zwierzęcej. Pragniemy, by nasze artykuły były podpowiedzią, jak optymalnie żywić bydło, jak dbać o należyty dobrostan i jak poprawiać rentowność gospodarstwa, m.in. również poprzez profilaktykę chorób zwierząt. Jesteśmy pewni, że masz ogromne doświadczenie w hodowli bydła i pragniesz je ciągle pogłębiać. Nasz portal jest do tego doskonałym narzędziem.
W tej części Projektu Agrar znajdziesz odpowiedzi na pytania m.in. jak zadbać o zdrowie wysokowydajnych krów, jak przygotować krowy do okresu pastwiskowego, od czego zależy skuteczna inseminacja bydła i na wiele innych.
Pogłębiaj z nami wiedzę na temat rozmaitych ras w cyklu ABC ras bydła, który znajdziesz w tym zakładce “Doświadczenie w hodowli bydła”. Piszemy tu o takich różnych popularnych i rzadkich w Polsce rasach, np. marchigiana, uckermärker czy lakenvelder. Oglądając filmy z gospodarstw, pokazujemy, jak hodowcy na co dzień rozwiązują różne problemy w stadach, jak polepszają wyniki w produkcji, jak radzą sobie z profilaktyką najczęstszych schorzeń zwierząt. Wierzymy, że przybliżenie Ci doświadczenia z innych ferm bydła będzie cenną wskazówką w obieraniu strategii prowadzenia własnego gospodarstwa i w osiąganiu najlepszych wyników.
Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.
Debaty dotyczące walorów zdrowotnych poszczególnych produktów są nieodłącznym elementem branży spożywczej. Obecnie zwraca się również coraz większą uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków.
Pochodzące z Indii bydło Brahman jest obecnie jedną z najpopularniejszych ras mięsnych hodowanych w USA. Bydło to ma dość oryginalny wygląd i charakteryzuje się wysoką jakością mięsa.
Nie tylko wyprowadzenie krów na pastwiska wiosną wiąże się z określonymi przygotowaniami. Również zakończenie sezonu pastwiskowego wymaga dopilnowania kilku kwestii tak, aby mieć pewność, że zarówno stado, jak i pastwisko będą bezpieczne do rozpoczęcia kolejnego sezonu.
Wraz ze zwiększającymi się potrzebami konsumentów na świecie powstaje coraz więcej hybrydowych ras bydła przejawiających najlepsze cechy ras rodzicielskich. Jedną z nich jest Brangus, czyli połączenie bydła Angus i Bahman.