ABC ras bydła: Brahman
Pochodzące z Indii bydło Brahman jest obecnie jedną z najpopularniejszych ras mięsnych hodowanych w USA. Bydło to ma dość oryginalny wygląd i charakteryzuje się wysoką jakością mięsa.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Pochodzące z Indii bydło Brahman jest obecnie jedną z najpopularniejszych ras mięsnych hodowanych w USA. Bydło to ma dość oryginalny wygląd i charakteryzuje się wysoką jakością mięsa.
Nie tylko wyprowadzenie krów na pastwiska wiosną wiąże się z określonymi przygotowaniami. Również zakończenie sezonu pastwiskowego wymaga dopilnowania kilku kwestii tak, aby mieć pewność, że zarówno stado, jak i pastwisko będą bezpieczne do rozpoczęcia kolejnego sezonu.
Wraz ze zwiększającymi się potrzebami konsumentów na świecie powstaje coraz więcej hybrydowych ras bydła przejawiających najlepsze cechy ras rodzicielskich. Jedną z nich jest Brangus, czyli połączenie bydła Angus i Bahman.
Żywienie krów mlecznych opiera się głównie na paszach objętościowych. Skarmianie dobrej jakości kiszonki to jeden z filarów opłacalnej produkcji.
Wbrew nazwie tężyczka pastwiskowa nie jest związana jedynie z żywieniem na pastwiskach – narażone są również krowy karmione zielonkami w oborze. Hipomagnezemia (bo do tej grupy zaburzeń metabolicznych zaliczana jest tężyczka pastwiskowa) wiąże się ze zmniejszoną ilością składników mineralnych w…
W żywieniu zwierząt przeżuwających kluczowe znaczenie ma stosunek ilości pasz treściwych do objętościowych. Zaburzenie tej proporcji może powodować liczne zaburzenia metaboliczne, a także pogorszenie stanu mikroflory żwacza i wiele innych problemów zdrowotnych w stadzie, prowadzących do spadku produkcyjności i w…
Listerioza jest groźną chorobą bakteryjną atakującą zarówno zwierzęta, jak i ludzi. Wywoływana jest przez gram-dodatnie, względnie beztlenowe bakterie z rodzaju Listeria. Występuje w niemal każdych warunkach: w glebie, paszach, pożywieniu i wodach gruntowych.
Odwiedzamy z kamerą gospodarstwo Państwa Plewka, aby dowiedzieć się, jak się sprawdza nowa mieszanka paszowa DairyAnion. Zobacz film!
Zagrzewanie się paszy to częsty problem w okresie letnim. Jest to spowodowane szybkim rozwojem mikroorganizmów, bakterii i drożdży występujących naturalnie w kiszonce. Te mikroorganizmy rozkładają paszę, powodując utratę energii, przez co jest nieapetyczna i szkodzi zwierzętom. Co powoduje zagrzewanie się…
Zarządzanie zwierzętami w wysokich temperaturach wymaga dobrego planowania, i to z wyprzedzeniem. Śledzenie prognozy pogody i opracowanie planu na dni z wysokimi lub ekstremalnymi temperaturami jest niezbędne, aby zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość cienia i wody w bardzo gorące dni.