Młóto browarniane w żywieniu krów mlecznych
Ten produkt uboczny z przemysłu browarniczego jest powszechnie wykorzystywane w żywieniu bydła. Przeczytaj więcej na jego temat w artykule naszego eksperta.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Ten produkt uboczny z przemysłu browarniczego jest powszechnie wykorzystywane w żywieniu bydła. Przeczytaj więcej na jego temat w artykule naszego eksperta.
Zobacz, w jaki sposób wykrywane są podłoża infekcji gruczołu mlekowego w OHZ Kamieniec Ząbkowicki. Obejrzyj film!
Przygotowanie dobrego TMR potrafi być sztuką. Na co więc zwrócić uwagę i jakich zasad się trzymać? Dowiedz się z artykułu!
Na jakość mleka z punktu widzenia hodowcy składa się wiele czynników. Zobacz, co na temat higieny doju pisze nasz ekspert.
Jak poprawić wyniki rozrodu jałówek poprzez żywienie. Obejrzyj nasz najnowszy film z gospodarstwa!
Dobra wentylacja jest ważna dla zdrowia i produktywności bydła. Przeczytaj artykuł!
Jedną z przyczyn, dlaczego mamy problemy z prawidłowym pokryciem krów jest metritis. Zobacz, jak unikać tego schorzenia.
Jak wiadomo, skuteczność rozrodu ma bezpośredni wpływ na opłacalność produkcji mleka i mięsa. Zobacz więc, jakie błędy w zakresie inseminacji mogą utrudnić osiąganie celu.
Jak wieku krów, stadium laktacji oraz czynnik higieniczny wpływają na liczbę komórek somatycznych w mleku? Zobacz 2. część artykułu eksperta.
W mleku z wymienia zdrowego zawsze znajduje się pewna liczba komórek somatycznych (LKS). Zobacz, jaki wpływ na LKS mają niektóre czynniki.