To kolejna francuska rasa, która zagościła w „Projekcie Agrar”. Czym się wyróżnia bydło blonde d’Aquitaine? Zobaczmy!

Bydło blonde d’Aquitaine zostało oficjalnie zarejestrowane jako rasa w 1962 r. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji, gdzie powstało na drodze krzyżowania trzech ras bydła mięsnego: garonnais, quercy i blonde des pyrenees. Te „stare” rasy były znane już w średniowieczu.
Ze względu na swoje cechy rasa blonde d’Aquitaine jest doceniana i hodowana w wielu krajach, w tym od 2004 r. również w Polsce. Rasa ta wymaga jednak dobrych warunków środowiskowych i choćby prowizorycznych budynków w sezonie zimowym.

Jak wygląda bydło blonde d’Aquitaine?

Bydło to ma jednolite umaszczenie: od białego po bladoczerwone. Zwierzęta mają cielistą śluzawicę, rogi i racice; są bardzo umięśnione. Osobniki tej rasy charakteryzują się dużym kalibrem. Krowy osiągają 700‒800 kg i mierzą 140‒145 cm w krzyżu. Z kolei masa ciała buhajów wynosi 1000‒1200 kg przy wysokości w krzyżu 150‒155 cm.
Bydło blonde d’Aquitaine ma spokojny temperament, co jest atutem – ułatwia bowiem obsługę tych zwierząt.

Cechy użytkowe rasy blonde d’Aquitaine

Bydło to wymaga dosyć intensywnego żywienia. Buhajki osiągają dzięki temu spore przyrosty dobowe – na poziomie 1200‒1500 g. Blonde d’Aquitaine odznacza się wysoką wydajnością rzeźną – ok. 65%. Mięso tej rasy ma wysokie walory smakowe i jest delikatne w smaku.

rasa blonde

Rozród bydła blonde d’Aquitaine

To rasa późno dojrzewająca, niemniej pierwsze krycia jałówek można zacząć po 15. miesiącu życia. Pomimo dużej masy urodzeniowej cieląt, tj. ok. 40 kg, porody u krów tej rasy nie przebiegają ciężko. Łatwość porodów prawdopodobnie wynika z dużej powierzchni miednicy u krów oraz budowy cieląt ‒ smukłego tułowia i małej głowy. Cielęta są bardzo żywotne.
Buhaje tej rasy wykorzystywane są również do krzyżowania towarowego.

Źródło:
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM), https://bydlo.com.pl/blonde-daquitaine/ (dostęp: 25.01.2022).