X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Bydło to główny gatunek zwierząt gospodarskich, hodowany prawie na całym globie. Od czasów udomowienia hodowla bydła dostarcza nam cenne produkty, jak mleko i mięso. W niektórych zakątkach świata wspiera człowieka swoją siłą, jako zwierzę juczne i pociągowe. Wśród dziesiątek ras bydła, rozróżniamy bydło mleczne i bydło mleczne. Najpopularniejszym kierunkiem użytkowania bydła jest właśnie użytkowanie mleczne i mleczne. W tej kategorii Projektu Agrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie, dotyczące żywienia krów mlecznych i opasów i profilaktyki. Zapoznasz się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach, zarówno stad krów mlecznych, jak i bydła mięsnego. Będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Będziesz na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami dla stad bydła mlecznego i mięsnego. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał krów z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie

Zalety hodowli krów rasy Montbeliarde [VIDEO]

Ferma Montagro Sp. z o.o. w Wierzbicach słynie z hodowli krów rasy Montbeliarde. Gospodarstwo powstało w 2005 r., i to tutaj produkuje się mleko o wysokiej zawartości białka. Obejrzyj film i zobacz, że warto inwestować w nowoczesne rozwiązania, które dają wymierne korzyści.

żywienie krów

Skład mleka a żywienie

Żywienie krów mlecznych, szczególnie tych wysokowydajnych, jest zadaniem trudnym na wszystkich etapach produkcji. Aby uzyskać wysoką wydajność krów i jednocześnie mleko o zadowalającym składzie chemicznym i jakości cytologicznej, należy zwracać uwagę na wiele czynników.

zaleganie poporodowe

Na zaleganie poporodowe krów reaguj natychmiast!

Jedną z dolegliwości mogących pojawić się u krowy po wycieleniu jest zaleganie poporodowe. To bolączka wysoko wydajnych krów, które są szczególnie narażone na dysfunkcje związane z okresem okołoporodowym.

korekcja racic

Korekcja racic konieczna w każdym stadzie!

Kulawizny to dysfunkcja powszechnie występująca w stadach bydła mlecznego, powstająca z powodu zmian chorobowych w obrębie kończyn. Wiążą się one ze znacznymi stratami ekonomicznymi.

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!