Zagrzewanie się paszy – jak temu zaradzić?
Wysoka temperatura otoczenia to nie tylko stres cieplny u krów. To także ryzyko zagrzewania się pasz. Jak temu zaradzić? Zobacz artykuł.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Wysoka temperatura otoczenia to nie tylko stres cieplny u krów. To także ryzyko zagrzewania się pasz. Jak temu zaradzić? Zobacz artykuł.
Jest wiele przyczyny, z powodu których dobrze zmniejszać liczbę much z otoczenia krów. Jak znaleźć skuteczny sposób na muchy w oborze? Zobacz więcej!
Sezon upalnych dni za pasem. Jak zadbać o żywienie stada w obliczu stresu cieplnego? Zobacz w artykule!
Jakość wyprodukowanych kiszonek ma wpływ na stopień pobierania paszy, co z kolei decyduje o zdrowiu krów i wynikach produkcji. Zobacz, jak wiele zależy od dodatków kiszonkarskich.
Aspekt żywienia w profilaktyce zdrowotności wymienia jest bardzo ważny. Zobacz, jaką rolę mają mikroelementy i witaminy. Przeczytaj artykuł eksperta.
W Polsce mamy spory areał trwałych użytków zielonych, które aż się proszą o wykorzystanie pod hodowlę bydła mięsnego. Czy rasa highland jest dobrym wyborem na nasze warunki? Przeczytaj artykuł!
Na pastwisku krowy mają dostęp do taniej i wartościowej paszy. O czym nie zapomnieć w trakcie sezonu pastwiskowego. Zobacz nasz artykuł!
Pasożyty stanowią niebezpieczeństwo dla cieląt, krów mlecznych oraz bydła opasowego. Zobacz, jak chronić zwierzęta będące w oborze i na pastwisku. Przeczytaj artykuł naszego eksperta!
Kwasica żwacza to najczęściej odnotowywana choroba metaboliczna bydła, powodująca niestabilność ekosystemu żwacza przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów.
Szczegółowa i świadoma analiza wyników pochodzących z oceny użytkowości mlecznej zawartych w raportach RW-1 i RW-2 powinna być ważnym elementem zarządzania stadem bydła mlecznego.