X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Kategoria

Bydło

Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.

Bydło mleczne w naszym kraju

W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.

Hodowla bydła mięsnego w Polsce

Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.

W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.

DoświadczenieInnowacjeZdrowieŻywienie
wysłodki buraczane w pryzmie

Kiszenie wysłodków buraczanych

Wysłodki buraczane są produktem ubocznym, który jest uzyskiwany w procesie produkcji cukru. Ze względu na wielkość produkcji cukru, stanowią istotny produkt odpadowy, który z łatwością można wykorzystać w gospodarstwie, na przykład do przygotowania kiszonki z wysłodków dla bydła. Jakość kiszonki…

poidła dla bydła

Poidła dla bydła

Wszystkie procesy życiowe u zwierząt odbywają się w środowisku uwodnionym. Woda pełni szereg funkcji w organizmie, między innymi termoregulacyjną, jest rozpuszczalnikiem i transporterem wielu substancji odżywczych, przy jej udziale usuwane są z organizmu substancje szkodliwe. Aby zadbać o nawodnienie zwierząt,…

cla w mleku

CLA – cenny składnik mleka

Przetwory z mleka krowiego i ich mięso to jedno z głównych źródeł niektórych istotnych składników w diecie człowieka. Należy do nich CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, nazywany również kwasem żwaczowym.

Stres cieplny u krów i jak mu zapobiegać?

Z roku na rok odczuwamy zmiany klimatyczne związane z ociepleniem klimatu i rosnącymi letnimi temperaturami. Staje się to coraz większym wyzwaniem z którym muszą zmagać się hodowcy ze swoimi przeżuwaczami. Notuje się, że stres cieplny jest jednym z głównych czynników,…

Poznaj zalety serwisu FarmCHAMPs

Branża rolnicza i hodowlana rozwijają się na tyle dynamicznie, że stosowanie coraz nowszych rozwiązań technologicznych staje się koniecznością. Od wysiewu roślin paszowych, przez przygotowanie kiszonki dla bydła czy podział stada na grupy produkcyjne, aż po zadawanie paszy — na każdym…

prawidłowe zakiszanie pasz

Precyzyjne zakiszanie pasz

Kiszonki stanowią podstawową paszę objętościową dla bydła w polskich gospodarstwach. Zakiszanie pasz to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie ich trwałości. 

biotechnologia rozrodu bydła

Biotechnologia w rozrodzie bydła

Stale zwiększające się zapotrzebowanie na produkty pochodzące od bydła i postęp genetyczny wymuszają na hodowcach unowocześnianie produkcji. Biotechnologia rozrodu pozwala wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt i osiągnąć maksymalną wydajność stada.

kiszonka z lucerny

Kiszonka z lucerny

Jedynym z fundamentów hodowli zwierząt gospodarskich jest opracowanie wartościowej dawki pokarmowej z możliwie tanich pasz. Należy do nich kiszonka z lucerny, pasza bogata w białko, a jednocześnie łatwa w przechowywaniu i chętnie pobierana przez zwierzęta. 

rasa shorthorn

ABC ras bydła: Shorthorn

Bydło shorthorn jest rasą pochodzącą z Wielkiej Brytanii. Pomimo satysfakcjonującej wydajności rzeźnej i mlecznej nie przyjęła się w Polsce, lecz w skali całego świata cieszy się rosnącym zainteresowaniem. 

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!

Twoje dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z Polityką prywatności.