Frymartynizm u bydła
Dowiedz się więcej, jak postępować w przypadku ciąży mnogiej u krów i ryzyka frymartynizmu u bydła!
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Dowiedz się więcej, jak postępować w przypadku ciąży mnogiej u krów i ryzyka frymartynizmu u bydła!
Z roku na rok mleczarnie coraz bardziej zwracają uwagę na odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. Dlatego hodowcy naciskają na to, aby oprócz zadowalającej wydajności, utrzymywać również ten parametr na wysokim poziomie.
Głównym elementem zapobiegania chorobom metabolicznym i zaburzeniom rozrodu jest utrzymanie prawidłowej kondycji zwierząt w okresie zasuszenia. Podstawą jest unikanie nadmiernego otłuszczenia krów przed porodem.
Początek maja to dla wielu hodowców czas, w którym zaczynają pozwalać krowom korzystać z pastwiska. Jednakże każdy odpowiedzialny właściciel powinien najpierw odpowiednio przygotować przeżuwacze na pastwisko, a także pastwisko pod przeżuwacze.
Gdzie są popełniane błędy w antybiotykoterapii? Jak przeciwdziałać antybiotykooporności. Zobacz artykuł.
Podstawowym czynnikiem warunkującym efektywną produkcję mleka oraz żywca wołowego jest racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła pasz objętościowych. Sprawdź, jak jakość kiszonki wpływa na wydajność i zdrowie krów.
Bilans kationowo-anionowy dawki (DCAD) odnosi się do proporcji specyficznych jonów w dawce pokarmowej. Jakie ma to znaczenie dla zdrowia i produktywności krów mlecznych?
Nierzadko zapominamy o poważnym zagrożeniu metabolicznym – o hipokalcemii i związanym z nią porażeniu poporodowym. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu.
Dopasowanie ilości i jakości pasz z własnej uprawy oraz zakupionych pasz spełniających wymagania produkcji zwierzęcej ma kluczowe znaczenie w prowadzeniu udanego biznesu hodowlanego. Zobacz więcej!
Łatwo jest przeoczyć choroby, które mogą być groźne dla naszego stada. Jedną z nich jest telazjoza. Dowiedz się więcej o tej chorobie.