Metionina w żywieniu krów mlecznych – cichy klucz do wydajności, zdrowia i płodności
Dlaczego metionina jest tak ważna dla krów mlecznych?
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Dlaczego metionina jest tak ważna dla krów mlecznych?
Wraz z coraz częściej występującymi falami upałów stres cieplny staje się realnym zagrożeniem dla hodowli bydła mlecznego. Skutki tego zjawiska przekładają się nie tylko na dobrostan zwierząt, ale także na jakość i ilość produkowanego mleka. Dlatego każdy hodowca powinien znać…
Czym jest mleko A2A2? Mleko A2A2 to krowie mleko pozyskiwane wyłącznie od krów, które produkują tylko jeden typ białka – beta-kazeinę A2. W przeciwieństwie do tradycyjnego mleka, zawierającego mieszaninę beta-kazeiny A1 i A2, mleko A2A2 nie zawiera fragmentu białka A1,…
Zbliża się czas przygotowywania kiszonek po pierwszym pokosie, co stanowi istotny moment w każdym gospodarstwie rolnym. Kiszonka to cenny składnik paszy, który, przy odpowiednim przygotowaniu, może znacząco przyczynić się do poprawy wydajności bydła. Niestety, wokół tematu kiszonek narosło wiele mitów,…
Zanim dowiesz się, kiedy i jak siać kukurydzę na kiszonkę, warto poznać, dlaczego jest to tak istotne w żywieniu krów mlecznych.
Dowiedz się jak odpowiednie żywienie, udowodnione w ramach Projektu „ReproLac- na wsparcie rozrodu i mleczności krów”, może pozytywnie wpłynąć na wyniki gospodarstwa. Czym jest Projekt ReproLac? Projekt ReproLac, przeprowadzony w 62 gospodarstwach w Polsce to projekt badający skuteczność innowacyjnej mieszanki…
W hodowli bydła mlecznego, odpowiednie żywienie jest jednym z kluczowych elementów, które bezpośrednio wpływają na zdrowie zwierząt oraz ich wydajność. Dobór właściwej paszy i suplementów, dostosowanych do potrzeb krów, jest fundamentem utrzymania ich kondycji i zapewnienia wysokiej produkcji mleka. W…
Prowadzenie gospodarstwa mlecznego, którego celem jest maksymalizacja produkcji mleka, wymaga od hodowców świadomego podejścia do dobrostanu zwierząt i ich żywienia. Odpowiednie odżywianie, zapewniające krowom wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jest fundamentem wysokiej mleczności i ograniczania problemów zdrowotnych. W tej kwestii zatem…
RePłodność krów mlecznych jest fundamentem sukcesu każdej hodowli nastawionej na wysoką produkcję mleka. Kluczowe czynniki wpływające na płodność stada obejmują jakość paszy, warunki zarządzania, genetykę oraz higienę, i wpływają od 25 do 50% na całkowitą płodność stada.
Czy zwiększenie wydajności mlecznej stada przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej jakości mleka jest możliwe? Nie tylko Ty zadajesz sobie to pytanie. Hodowcy, którzy dążą do zwiększania efektywności stada coraz częściej zastanawiają się, czy istnieje kompromis między wydajnością a zdrowiem krów. Oczywiście,…