Czym grozi niedobór cynku u bydła?
Obok podstawowych składników pokarmowych takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu są związki mineralne. Przeczytaj o znaczeniu cynku dla zdrowia bydła.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Obok podstawowych składników pokarmowych takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu są związki mineralne. Przeczytaj o znaczeniu cynku dla zdrowia bydła.
Dowiedz się, jak poprawnie rozpoznać i wyleczyć zaleganie poporodowe u krów!
Minimalizacja strat w produkcji kiszonek jest więc koniecznym zabiegiem. Zobacz artykuł!
Niedocenianym, a jednocześnie bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowotność stada i opłacalność produkcji, jest oświetlenie w oborze. Sprawdź szczegóły!
Zakaźne zapalenie rogówki i spojówki jest jedną z najczęstszych chorób oczu bydła i występuje w populacjach na całym świecie. Dowiedz się o IBK więcej z artykułu.
Zobacz film z gospodarstwa, w którym m.in. kładzie się bardzo duży nacisk na walkę ze stresem cieplnym u krów.
Jakie są przyczyny cichych ruj? Jak żywienie wpływa na ten problem w rozrodzie krów. Zobacz artykuł eksperta.
Rozród zwierząt to podstawa hodowli. Błędy i problemy powstające w tym obszarze rzutują na ekonomię produkcji zwierzęcej. Zobacz, od czego zależy skuteczna inseminacja bydła.
Skutkiem doskonalenia uzyskiwanych przez bydło mleczne w Polsce wyników jest nie tylko wzrost ilości produkowanego przez zwierzęta mleka, ale również wyższa podatność krów na choroby. Dowiedz się więcej!