Stabilność tlenowa kiszonki z kukurydzy
To bardzo ważny element jakości kiszonek. Jakie są skutki skarmiania paszą niskiej jakości? Jak uzyskać stabilną tlenowo kiszonkę? Czytaj artykuł.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
To bardzo ważny element jakości kiszonek. Jakie są skutki skarmiania paszą niskiej jakości? Jak uzyskać stabilną tlenowo kiszonkę? Czytaj artykuł.
Stłuszczenie wątroby to jedno ze schorzeń metabolicznych okresu przejściowego. Dotyczy głównie krów o wysokiej wydajności mleka. Jak zatem chronić wątrobę krowy? Zobacz artykuł!
Zapalenie gruczołu mlekowego to problem nie tylko krów. Mastitis pojawia się również u jałówek. Zobacz, co może być tego przyczyną.
Kto był „ojcem” tej rasy? Ile ważą buhaje, a ile krowy? Co sprawia, że to było jest tak wyjątkowe. Zobacz artykuł.
Wysoka temperatura otoczenia to nie tylko stres cieplny u krów. To także ryzyko zagrzewania się pasz. Jak temu zaradzić? Zobacz artykuł.
Jest wiele przyczyny, z powodu których dobrze zmniejszać liczbę much z otoczenia krów. Jak znaleźć skuteczny sposób na muchy w oborze? Zobacz więcej!
Sezon upalnych dni za pasem. Jak zadbać o żywienie stada w obliczu stresu cieplnego? Zobacz w artykule!
Jakość wyprodukowanych kiszonek ma wpływ na stopień pobierania paszy, co z kolei decyduje o zdrowiu krów i wynikach produkcji. Zobacz, jak wiele zależy od dodatków kiszonkarskich.
Aspekt żywienia w profilaktyce zdrowotności wymienia jest bardzo ważny. Zobacz, jaką rolę mają mikroelementy i witaminy. Przeczytaj artykuł eksperta.
W Polsce mamy spory areał trwałych użytków zielonych, które aż się proszą o wykorzystanie pod hodowlę bydła mięsnego. Czy rasa highland jest dobrym wyborem na nasze warunki? Przeczytaj artykuł!