Białko by-pass czy rozkładane w żwaczu – które bardziej ważne?
Kiedy stosować białko chronione w żywieniu krów mlecznych? Sprawdź, jak na to pytanie odpowiada nasz ekspert.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Kiedy stosować białko chronione w żywieniu krów mlecznych? Sprawdź, jak na to pytanie odpowiada nasz ekspert.
Regularna pielęgnacja racic jest konieczna. Chroni krowy przed chorobami kończyn, które są przyczyną dużych strat w hodowli bydła. Zobacz artykuł.
Choć wszystkie rasy są nam bliskie, szkockie bydło ‒ jak chociażby highland ‒ szczególnie skradło serce naszej redakcji. Dlatego bohaterem tego artykułu również jest rasa pochodząca z tych malowniczych, wyspiarskich rejonów – bydło galloway.
Mogą wystąpić w wyniku działania wielu czynników, zarówno chorobotwórczych, jak i niespowodowanych patogenem. Zobacz więcej.
Jak żywić mamki, aby uzyskać zdrowe cielęta? Czego unikać? Na co zwrócić uwagę w żywieniu opasów? Zobacz artykuł eksperta.
Zobacz artykuł naszego eksperta i sprawdź, na co wskazuje niski i wysoki poziom mocznika w mleku.
Tym razem przyglądamy się rasie, która bez wątpienia urozmaica krajobraz. Zobacz kolejną część cyklu o rasach bydła.
To ważna włoska rasa bydła mięsnego, znana już od starożytności. Zobacz, czym się charakteryzuje rasa piemontese.
Choroby skóry bydła mogą się rozwijać na tle rozmaitych czynników. Powodują przeróżne dolegliwości, które się przyczyniają do strat ekonomicznych. Zobacz artykuł.
Fundamentem wielu gospodarstw mlecznych jest wielopokoleniowa tradycja. Gospodarstwo rodzinne w Łozowie jest tego świetnym przykładem. Zobacz film!