Idealny TMR, czyli jaki?
Przygotowanie dobrego TMR potrafi być sztuką. Na co więc zwrócić uwagę i jakich zasad się trzymać? Dowiedz się z artykułu!
Bydło
Optymalne żywienie bydła to podstawa w osiąganiu bardzo dobrych wyników w produkcji z zachowaniem właściwego statusu zdrowotnego zwierząt. Bydło należy do podrzędu przeżuwaczy. Specyfika układu pokarmowego przeżuwaczy wymaga od hodowców specjalnego podejścia do żywienia bydła. Ponadto wzrost potencjału produkcyjnego krów mlecznych powoduje, że zwierzęta ma bardzo duże potrzeby żywieniowe.
Żywienie bydła musi opierać się o pasze i dodatki żywieniowe najlepszej jakości. Niedociągnięcia w tym zakresie mogą skutkować pojawieniem się rozmaitych schorzeń, w tym metabolicznych. To z kolei rzutuje na dobrostan zwierząt, wyniki w produkcji i rentowność gospodarstwa. Podstawą są dobrej jakości pasze objętościowe i treściwe oraz wspomniane dodatki żywieniowe. Niezależnie, czy stosujesz system TMR, PMR czy tradycyjny, dawka musi być „dopięta na ostatni guzik”. Składniki pokarmowe, które dostarczamy wraz z dawką, wpływają na jakość i ilość mleka, a także jakość mięsa. Poziom rozkładu składników pokarmowych w żwaczu wpływa m.in. na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, które są substratem do produkcji tłuszczu mleka i laktozy.
Nieodpowiedni stosunek pasz objętościowych do treściwych w dawce może skutkować rozwojem kwasicy żwacza, które z kolei przyczynia się do rozwoju innych schorzeń, jak zapalenie gruczołu mlekowego czy ochwatu.
Optymalne żywienie bydła może być wyzwaniem. Jednak hodowcy nie są pozostawieni sami sobie. Dobrzy doradcy żywieniowi są wsparcie w zakresie właściwego bilansowania dawek pokarmowych. Dostarczają też pasze i mieszanki mineralno-witaminowe dla stada, specjalnie przez nich dobrane do aktualnych potrzeb gospodarstwa. W tej części Projektu Agrar zapoznasz się z informacjami na temat optymalnego żywienia krów mlecznych, mamek i opasów.
Przygotowanie dobrego TMR potrafi być sztuką. Na co więc zwrócić uwagę i jakich zasad się trzymać? Dowiedz się z artykułu!
Obok podstawowych składników pokarmowych takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu są związki mineralne. Przeczytaj o znaczeniu cynku dla zdrowia bydła.
Minimalizacja strat w produkcji kiszonek jest więc koniecznym zabiegiem. Zobacz artykuł!
Jakie są przyczyny cichych ruj? Jak żywienie wpływa na ten problem w rozrodzie krów. Zobacz artykuł eksperta.
Dowiedz się, dlaczego woda ma tak duże znaczenie dla zdrowia bydła. Przeczytaj artykuł eksperta.
Zaburzenia w rozrodzie w stadach bydła to wróg numer jeden. Jak zatem poprawić płodność krów poprzez ich żywienie?
Kiedy stosować białko chronione w żywieniu krów mlecznych? Sprawdź, jak na to pytanie odpowiada nasz ekspert.
Jak żywić mamki, aby uzyskać zdrowe cielęta? Czego unikać? Na co zwrócić uwagę w żywieniu opasów? Zobacz artykuł eksperta.
Zobacz artykuł naszego eksperta i sprawdź, na co wskazuje niski i wysoki poziom mocznika w mleku.
To bardzo ważny element jakości kiszonek. Jakie są skutki skarmiania paszą niskiej jakości? Jak uzyskać stabilną tlenowo kiszonkę? Czytaj artykuł.