Krowy pod chmurką – Nie zapomnij o wodzie
Woda to podstawa. Jak zapewnić swobodny dostęp do wody dla każdego zwierzęcia w stadzie? Zobacz kolejny artykuł z serii Krowy pod chmurką.
Bydło
Optymalne żywienie bydła to podstawa w osiąganiu bardzo dobrych wyników w produkcji z zachowaniem właściwego statusu zdrowotnego zwierząt. Bydło należy do podrzędu przeżuwaczy. Specyfika układu pokarmowego przeżuwaczy wymaga od hodowców specjalnego podejścia do żywienia bydła. Ponadto wzrost potencjału produkcyjnego krów mlecznych powoduje, że zwierzęta ma bardzo duże potrzeby żywieniowe.
Żywienie bydła musi opierać się o pasze i dodatki żywieniowe najlepszej jakości. Niedociągnięcia w tym zakresie mogą skutkować pojawieniem się rozmaitych schorzeń, w tym metabolicznych. To z kolei rzutuje na dobrostan zwierząt, wyniki w produkcji i rentowność gospodarstwa. Podstawą są dobrej jakości pasze objętościowe i treściwe oraz wspomniane dodatki żywieniowe. Niezależnie, czy stosujesz system TMR, PMR czy tradycyjny, dawka musi być „dopięta na ostatni guzik”. Składniki pokarmowe, które dostarczamy wraz z dawką, wpływają na jakość i ilość mleka, a także jakość mięsa. Poziom rozkładu składników pokarmowych w żwaczu wpływa m.in. na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, które są substratem do produkcji tłuszczu mleka i laktozy.
Nieodpowiedni stosunek pasz objętościowych do treściwych w dawce może skutkować rozwojem kwasicy żwacza, które z kolei przyczynia się do rozwoju innych schorzeń, jak zapalenie gruczołu mlekowego czy ochwatu.
Optymalne żywienie bydła może być wyzwaniem. Jednak hodowcy nie są pozostawieni sami sobie. Dobrzy doradcy żywieniowi są wsparcie w zakresie właściwego bilansowania dawek pokarmowych. Dostarczają też pasze i mieszanki mineralno-witaminowe dla stada, specjalnie przez nich dobrane do aktualnych potrzeb gospodarstwa. W tej części Projektu Agrar zapoznasz się z informacjami na temat optymalnego żywienia krów mlecznych, mamek i opasów.
Woda to podstawa. Jak zapewnić swobodny dostęp do wody dla każdego zwierzęcia w stadzie? Zobacz kolejny artykuł z serii Krowy pod chmurką.
Gdy zwierzę nie chce jeść, traci na wadze lub wydaje się niezdrowe, przyczyną mogą być trujące rośliny. Dowiedz się więcej!
Powodem zagrzewania się paszy są drożdże znajdujące się w kiszonkach. Zobacz, jak chronić paszę!
Z roku na rok mleczarnie coraz bardziej zwracają uwagę na odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. Dlatego hodowcy naciskają na to, aby oprócz zadowalającej wydajności, utrzymywać również ten parametr na wysokim poziomie.
Podstawowym czynnikiem warunkującym efektywną produkcję mleka oraz żywca wołowego jest racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła pasz objętościowych. Sprawdź, jak jakość kiszonki wpływa na wydajność i zdrowie krów.
Bilans kationowo-anionowy dawki (DCAD) odnosi się do proporcji specyficznych jonów w dawce pokarmowej. Jakie ma to znaczenie dla zdrowia i produktywności krów mlecznych?
Dopasowanie ilości i jakości pasz z własnej uprawy oraz zakupionych pasz spełniających wymagania produkcji zwierzęcej ma kluczowe znaczenie w prowadzeniu udanego biznesu hodowlanego. Zobacz więcej!
Warunki pogodowe w okresie wegetacji i zbiorów mogą z roku na rok znacznie zwiększać występowanie i stopień zagrzybienia paszy i problemów z mykotoksynami. Zobacz artykuł!
Ten produkt uboczny z przemysłu browarniczego jest powszechnie wykorzystywane w żywieniu bydła. Przeczytaj więcej na jego temat w artykule naszego eksperta.
Przygotowanie dobrego TMR potrafi być sztuką. Na co więc zwrócić uwagę i jakich zasad się trzymać? Dowiedz się z artykułu!