X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Bydło

Żywienie

Optymalne żywienie bydła to podstawa w osiąganiu bardzo dobrych wyników w produkcji z zachowaniem właściwego statusu zdrowotnego zwierząt. Bydło należy do podrzędu przeżuwaczy. Specyfika układu pokarmowego przeżuwaczy wymaga od hodowców specjalnego podejścia do żywienia bydła. Ponadto wzrost potencjału produkcyjnego krów mlecznych powoduje, że zwierzęta ma bardzo duże potrzeby żywieniowe.

Program żywieniowy dla bydła

Żywienie bydła musi opierać się o pasze i dodatki żywieniowe najlepszej jakości. Niedociągnięcia w tym zakresie mogą skutkować pojawieniem się rozmaitych schorzeń, w tym metabolicznych. To z kolei rzutuje na dobrostan zwierząt, wyniki w produkcji i rentowność gospodarstwa. Podstawą są dobrej jakości pasze objętościowe i treściwe oraz wspomniane dodatki żywieniowe. Niezależnie, czy stosujesz system TMR, PMR czy tradycyjny, dawka musi być „dopięta na ostatni guzik”. Składniki pokarmowe, które dostarczamy wraz z dawką, wpływają na jakość i ilość mleka, a także jakość mięsa. Poziom rozkładu składników pokarmowych w żwaczu wpływa m.in. na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, które są substratem do produkcji tłuszczu mleka i laktozy.

Nieodpowiedni stosunek pasz objętościowych do treściwych w dawce może skutkować rozwojem kwasicy żwacza, które z kolei przyczynia się do rozwoju innych schorzeń, jak zapalenie gruczołu mlekowego czy ochwatu.

Jak dobrze żywić bydło?

Optymalne żywienie bydła może być wyzwaniem. Jednak hodowcy nie są pozostawieni sami sobie. Dobrzy doradcy żywieniowi są wsparcie w zakresie właściwego bilansowania dawek pokarmowych. Dostarczają też pasze i mieszanki mineralno-witaminowe dla stada, specjalnie przez nich dobrane do aktualnych potrzeb gospodarstwa. W tej części Projektu Agrar zapoznasz się z informacjami na temat optymalnego żywienia krów mlecznych, mamek i opasów.

Zakiszacze do sianokiszonki i kukurydzy

Jakość wyprodukowanych kiszonek ma wpływ na stopień pobierania paszy, co z kolei decyduje o zdrowiu krów i wynikach produkcji. Zobacz, jak wiele zależy od dodatków kiszonkarskich.

Kwasica u bydła

Kwasica żwacza to najczęściej odnotowywana choroba metaboliczna bydła, powodująca niestabilność ekosystemu żwacza przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów.

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!

Twoje dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z Polityką prywatności.