Woda dla bydła. Dlaczego ma tak duże znaczenia?
Dowiedz się, dlaczego woda ma tak duże znaczenie dla zdrowia bydła. Przeczytaj artykuł eksperta.
Kategoria
Hodowla bydła praktykowana jest na całym globie. Odkąd ten gatunek został udomowiony dostarcza ludziom pożywienia, a także gdzieniegdzie jeszcze jest użytkowane roboczo. W niektórych zakątkach świata jest uznawane za święte.
W naszym kraju największe pogłowie stanowią rasy mleczne. Najbardziej liczna jest ras polska holszytyńsko-fryzyjska w dwóch odmianach, czarno-białej i czerwono-białej. Ponadto hodowane są takie rasy jak: Montbeliard, Simental, Jersey. Nie można nie wspomnieć o naszych rodzimych rasach, które są objęte programem ochrony zasobów genetycznych – polska czerwona, polska czerwono-biała, polska czarno-biała i bałogrzebieta. Obecnie wydajność krów mlecznych znacznych zdecydowanie różni się o tego sprzed parudziesięciu lat. To za sprawa doskonalenia użytkowości mlecznej i duży dolew krwi HF w dominującym pogłowiu bydła w Polsce.
Hodowla ras mięsnych jest w Polsce mniej popularna niż mlecznych, ale z roku na roku zyskuje coraz większego znaczenia. Hodowla i chów bydła mięsnego popularyzuje się ze względu na wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości mięsa wołowego. W Polsce utrzymywane są takie rasy jak m.in. charolaise, limousine, angus, piemontese i wiele innych ras z różnych zakątków świata. Więcej na temat różnych ras bydła mięsnego możesz dowiedzieć się z naszego portalu, z serii ABC ras bydła.
W ProjekcieAgrar znajdziesz ciekawe artykuły eksperckie dotyczące m.in. żywienia krów mlecznych i opasów oraz ich zdrowia. Możesz zapoznać się z doświadczeniem innych hodowców z filmów o gospodarstwach z różnych zakątków Polski. Odwiedzając ProjektAgrar, będziesz na bieżąco z tematem zachowania zdrowia i dobrostanu oraz optymalnego żywienia Twojego stada. Dowiedz się więcej z naszych artykułów, jak najlepiej wykorzystać potencjał bydła mlecznego i mięsnego z zachowaniem najwyższych standardów chowu i hodowli.
Dowiedz się, dlaczego woda ma tak duże znaczenie dla zdrowia bydła. Przeczytaj artykuł eksperta.
Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak zmniejszyć LKS w mleku!
Dowiedz się, dlaczego dobór odpowiedniego buka jest tak ważny i na jakie cechy powinniśmy zwrócić uwagę!
Dlaczego dezynfekcja obory jest tak ważna? I jak ją poprawnie przeprowadzić? Na te pytania odpowiadamy w tym artykule!
Kiedy powinna być przeprowadzona inseminacja jałówek rasy HF? Z artykułu dowiedz się, jak żywieniowo podejść to tej kwestii. Sprawdź szczegóły.
Zobacz, jak przygotować żywieniowo krowy do okresu pastwiskowego.
Montbeliardy zajmują w Polsce drugie miejsce pod względem wielkości pogłowia bydła mlecznego. Dowiedz się więcej o tej rasie.
Zabieramy Cię w krótką podróż do Włoch, aby przyjrzeć się bydłu marchigiana. Zobacz opis rasy.
Zaburzenia w rozrodzie w stadach bydła to wróg numer jeden. Jak zatem poprawić płodność krów poprzez ich żywienie?
Tym razem przyjrzymy się kolejnej francuskiej mięsnej rasie bydła. Poznajmy więcej szczegółów o salersach. Zobacz opis rasy.