Obecnie sytuacja na rynku trzody chlewnej jest niestabilna. Ceny żywca spadają, a zbóż idą w górę. Jak jednak zmniejszać koszty żywienia zwierząt i nie stracić na efekcie produkcyjnym?

Pojechaliśmy z kamerą do Cierpigórza koło Przasnysza, aby zobaczyć, jak wygląda produkcja tuczników w rodzinnym gospodarstwie pana Mariusza Czarzastego. Roczna produkcja tuczników na fermie w skali roku to 7000 sztuk.  ̶ Obecna sytuacja na rynku trzody chlewnej jest bardzo niestabilna. (…) Hodowcy muszą się mierzyć ze spadającymi cenami żywca przy jednoczesnych wzrostach cen zbóż. W takiej sytuacji zadajemy sobie pytanie, jak możemy obniżyć koszty produkcji  ̶  mówi Dominik Laskowski, doradca żywieniowy Josera. Jak zatem utrzymać wysoki poziom produkcji i równolegle ograniczać generowanie kosztów?

Żywienie tuczników przy obecnej sytuacji na rynku

Żywienie tuczników powinno być dostosowane do grupy zwierząt, ponieważ inne będzie zapotrzebowanie np. w zależności od płci. Grupy te inaczej wykorzystują paszę. Na tempo przyrostów mięsa i tłuszczu wpływa także wiek, masa tucznika oraz mikroklimat w tuczarni. Mieszanki dla poszczególnych grup tuczników muszą być właściwe zbilansowane pod kątem zwartości energii i białka, poziomu aminokwasów egzogennych, makro i mikroelementów oraz witamin.
Poziom aminokwasów determinuje wzrost zwierząt, a jak wiadomo, w tuczu chodzi nam o osiągnięcia efektu w stosunkowo krótkim czasie. Natomiast białko jest niezbędnym składnikiem, niemniej wpływającym na koszt żywienia. Celem optymalnego żywienia tuczników jest też ograniczanie wydalania związków azotowych wraz z moczem i kałem. Emisja gazów jest bowiem szkodliwa dla zwierząt, zwiększa ich stres i zmniejsza efektywność przyrostów masy ciała.

Niezwykle ważne w żywieniu tuczników są aminokwasy limitujące, czyli głównie lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Niedobory aminokwasów skutkują bowiem nieefektywnym tuczem. Ponadto zbyt wysoki udział białka w paszy powoduje, że pasza jest gorzej wykorzystywana przez zwierzęta, a tusza przetłuszczona. Podobnie, należy pamiętać o poziomie włókna, gdyż zbyt duża podaż tego składnika paszy wpływa na obniżenie przyrostów masy ciała świń. Poza właściwe zbilansowaną paszą, nie zapominajmy o dostępie do świeżej i czystej wody, z poideł o sprawnym przepływie.

Jak obniżyć koszty żywienia tuczników?

Żywienie tuczników w gospodarstwie pana Mariusza opiera się o własne zboża i paszę z zakupu. Komponentem białkowym jest głównie soja i sporadycznie groch. Poza prowadzeniem tuczu, gospodarstwo zajmuje się produkcją roślinną. Areał to 80 hektarów gruntów ornych z uprawą rzepaku i pszenicy. Ponadto, od około pół roku w dawkach pokarmowych jest stosowany dodatek mineralny Josera TryptoMast. Mieszanka zawiera w składzie wysoką zawartość czterech aminokwasów egzogennych. Uwzględnienie w dawce dodatku TryptoMast obniża ilość białka w paszy, przy jednoczesnym uzyskiwaniu wyższych przyrostów masy ciała zwierząt, więc finalnie obniża koszty żywienia tuczników. Jednym słowem obniżenie  kosztów nie powoduje  pogorszenia wyników produkcji.  ̶ Nowy dodatek sprawdziła się w moim gospodarstwie. Jestem zadowolony z wyników ̶  stwierdza pan Mariusz. Gospodarstwo współpracuje z firmą Josera oraz z lokalnym dystrybutorem już od 5 lat.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywienia trzody chlewnej? Skontaktuj się z naszym doradcą!

Dominik Laskowski, Doradca Żywieniowy Josera

d.laskowski@josera.pl, +48 538865188

Zobacz więcej filmów: