X

Zaloguj się

Zaloguj się przez Facebooka

Bydło

Żywienie

Optymalne żywienie bydła to podstawa w osiąganiu bardzo dobrych wyników w produkcji z zachowaniem właściwego statusu zdrowotnego zwierząt. Bydło należy do podrzędu przeżuwaczy. Specyfika układu pokarmowego przeżuwaczy wymaga od hodowców specjalnego podejścia do żywienia bydła. Ponadto wzrost potencjału produkcyjnego krów mlecznych powoduje, że zwierzęta ma bardzo duże potrzeby żywieniowe.

Program żywieniowy dla bydła

Żywienie bydła musi opierać się o pasze i dodatki żywieniowe najlepszej jakości. Niedociągnięcia w tym zakresie mogą skutkować pojawieniem się rozmaitych schorzeń, w tym metabolicznych. To z kolei rzutuje na dobrostan zwierząt, wyniki w produkcji i rentowność gospodarstwa. Podstawą są dobrej jakości pasze objętościowe i treściwe oraz wspomniane dodatki żywieniowe. Niezależnie, czy stosujesz system TMR, PMR czy tradycyjny, dawka musi być „dopięta na ostatni guzik”. Składniki pokarmowe, które dostarczamy wraz z dawką, wpływają na jakość i ilość mleka, a także jakość mięsa. Poziom rozkładu składników pokarmowych w żwaczu wpływa m.in. na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, które są substratem do produkcji tłuszczu mleka i laktozy.

Nieodpowiedni stosunek pasz objętościowych do treściwych w dawce może skutkować rozwojem kwasicy żwacza, które z kolei przyczynia się do rozwoju innych schorzeń, jak zapalenie gruczołu mlekowego czy ochwatu.

Jak dobrze żywić bydło?

Optymalne żywienie bydła może być wyzwaniem. Jednak hodowcy nie są pozostawieni sami sobie. Dobrzy doradcy żywieniowi są wsparcie w zakresie właściwego bilansowania dawek pokarmowych. Dostarczają też pasze i mieszanki mineralno-witaminowe dla stada, specjalnie przez nich dobrane do aktualnych potrzeb gospodarstwa. W tej części Projektu Agrar zapoznasz się z informacjami na temat optymalnego żywienia krów mlecznych, mamek i opasów.

prawidłowe zakiszanie pasz

Precyzyjne zakiszanie pasz

Kiszonki stanowią podstawową paszę objętościową dla bydła w polskich gospodarstwach. Zakiszanie pasz to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie ich trwałości. 

kiszonka z lucerny

Kiszonka z lucerny

Jedynym z fundamentów hodowli zwierząt gospodarskich jest opracowanie wartościowej dawki pokarmowej z możliwie tanich pasz. Należy do nich kiszonka z lucerny, pasza bogata w białko, a jednocześnie łatwa w przechowywaniu i chętnie pobierana przez zwierzęta. 

dodatki do kiszonek

Dodatki do kiszonek – po co i jak je stosować?

Warunkiem dobrych wyników zarówno zdrowotnych, jak i produkcyjnych  zdrowia i dobrych wyników produkcyjnych w hodowli bydła mlecznego jest stosowanie pasz charakteryzujących się wysoką jakością. Dotyczy to przede wszystkim podstawowych w żywieniu przeżuwaczy pasz objętościowych, głównie kiszonek. Na ich jakość wpływa…

zakiszacze bakteryjne – wielka przedsprzedaż

Wystartowała wielka przedsprzedaż na zakiszacze bakteryjne

Wraz z rozpoczęciem drugiej połowy lutego ruszyła wielka przedsprzedaż na zakiszacze bakteryjne. Z tej okazji Josera Polska promocją objęła wszystkie zakiszacze bakteryjne dostępne w e-sklepie FarmChamps. Skorzystaj z wyjątkowej promocji – 8% rabatu oraz darmowej dostawy!

mocznik w żywieniu bydła

Mocznik w żywieniu bydła

Hodowcy w żywieniu bydła, szczególnie mlecznego, obliczając dawkę pokarmową, często spotykają się z deficytem białkowym. Pokrycie zapotrzebowania na energię i białko wymaga największych nakładów finansowych, dlatego poszukuje się rozwiązań pozwalających na zastąpienie części białka innym komponentem paszowym. Takim dodatkiem może…

sortowanie pasz

Zapobieganie sortowaniu paszy przez krowy

W żywieniu zwierząt przeżuwających kluczowe znaczenie ma stosunek ilości pasz treściwych do objętościowych. Zaburzenie tej proporcji może powodować liczne zaburzenia metaboliczne, a także pogorszenie stanu mikroflory żwacza i wiele innych problemów zdrowotnych w stadzie, prowadzących do spadku produkcyjności i w…

Lato za rogiem! Uważaj na zagrzewanie się paszy

Zagrzewanie się paszy to częsty problem w okresie letnim. Jest to spowodowane szybkim rozwojem mikroorganizmów, bakterii i drożdży występujących naturalnie w kiszonce. Te mikroorganizmy rozkładają paszę, powodując utratę energii, przez co jest nieapetyczna i szkodzi zwierzętom. Co powoduje zagrzewanie się…

Zamknij

Newsletter


Chcesz być na bieżąco? Zostaw swój e-mail, a raz w tygodniu prześlemy Ci nasze najlepsze artykuły!

Twoje dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z Polityką prywatności.