Okres zasuszenia to jeden z najważniejszych momentów wysokowydajnej krowy, ponieważ rzutuje on na całą przyszłą laktację. Odpowiednie wprowadzenie krów w zasuszenie będzie skutkować pozytywnymi aspektami, począwszy od zdrowotności, aż po korzyści ekonomiczne.

Optymalny czas na zasuszenie krów to 8 tygodni przed spodziewaną datą przyjścia na świat cielęcia. Nie bez przyczyny, czas ten nazywany jest wypoczynkiem czy wakacjami dla przeżuwacza. Ten okres ma za zadanie regenerację organizmu (wymianę błony śluzowej żwacza czy regeneracja tkanki gruczołowej wymienia). Również w tym czasie następuje bardzo szybki przyrost płodu, dlatego ważne jest, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, przede wszystkim białka i włókna oraz witamin i minerałów. Rzutować to będzie na przyszłą laktację, jak również na jakość siary i kondycję zwierzęcia.

Od czego zacząć zasuszenie krów?

Należy pamiętać, aby zasuszać sztuki zdrowe. Warto kontrolować poziom tłuszczu, białka i liczbę komórek somatycznych w mleku, aby zapobiec ewentualnym niekorzyściach wynikających z chorób wymienia. W konsekwencji nie rozwiązany problem może pojawić się na początku laktacji i przyczynić się do spadku produkcyjności i nieosiągnięciu zamierzonego szczytu laktacji.

Jak przygotować krowę do zasuszania?

zasuszanie krów

Wprowadzając krowę w okres zasuszenia musimy pamiętać o dopasowaniu jej żywienia. Fot. Josera

Aby zasuszyć krowę, należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować dój, przy zmniejszeniu zadawania pasz wysokoenergetycznych i mlekopędnych, a w późniejszym etapie ich wyeliminowaniu. Warto stopniowo zwiększać udział włókna w dawce, w postaci słomy, siana czy sianokiszonki. Unikamy zadawania takich komponentów jak wysłodki, melasa czy lucerna, ze względu na wysoki udział energii i potasu, w przypadku lucerny. Nadmiar potasu, skutkować może problemami po wycieleniu, w postaci zalegań poporodowych.

Pamiętaj o odpowiednim żywieniu krów

Kontynuując myśl związaną z gospodarką witaminowo-mineralną, właściwe zasuszenie to również moment na zmianę żywienia pod tym kątem. Krowy w tym okresie posiadają zwiększone zapotrzebowanie na fosfor czy magnez. Dostarczyć je można w postacie dodatku mineralno-witaminowego, takim jak Prophos. Dane makroelementy przyczyniają się do eliminacji problemów w okresie wycielenia związane tzw. zaleganiami krów.

Podsumowanie

Warto zadbać o stado i skupić się na okresie zasuszenia, ponieważ niesie on za sobą szereg korzyści. Należy pamiętać, że kontakt z doradcą żywieniowym zapewni bezpieczne prowadzenia stada przez wszystkie etapy produkcji, bo zdrowe zwierzęta to duma hodowcy.