Udostępnij
Pochodzące z Indii bydło Brahman jest obecnie jedną z najpopularniejszych ras mięsnych hodowanych w USA. Bydło to ma dość oryginalny wygląd i charakteryzuje się wysoką jakością mięsa.
Rasa Brahman zyskuje popularność również w Europie. Jej znakomita odporność i duża wydajność mięsna sprawiają, że często bywa wykorzystywana do krzyżowania z innymi rasami.
Trochę historii rasy
Rasa bydła Brahman wywodzi się z Azji, a konkretniej z Indii. Zostało sprowadzone do Stanów Zjednoczonych za sprawą producenta bawełny w XIX w. Bardzo szybko zyskała uznanie hodowców dzięki swojej wytrzymałości i doskonałej jakości pozyskiwanej wołowiny. Nazewnictwo i cechy rasy zostały ustanowione w 1924 roku w momencie powstania Amerykańskiego Stowarzyszenia Hodowców Brahman. Dzięki swojemu pochodzeniu bydło Brahman jest odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.
Bydło tej rasy posłużyło do stworzenia jednej z najpopularniejszych krzyżówek bydła – Brangus. Rasa Brahman w tej krzyżówce zapewnia takie cechy jak wysoka wytrzymałość czy opiekuńczość względem potomstwa, z kolei wydajność mleczną zapewnia domieszka krwi rasy Angus. Ta rasa jest najpopularniejszą z powstałych na fundamentach rasy Brahman, ale nie jedyną – dzięki swoim właściwościom jest często wykorzystywana do krzyżowania z bardziej szlachetnymi rasami, zapewniając im lepsze zdrowie i odporność na warunki zewnętrzne. Krzyżowanie z rasami mlecznymi zapewnia niezwykle wysoką wydajność mleczną przy jednoczesnym zachowaniu parametrów rzeźnych.
Bydło Brahman – wygląd
Rasa bydła Brahman charakteryzuje się bardzo specyficznym wyglądem. Cechą specyficzną tylko dla tej rasy, w dodatku widoczną na pierwszy rzut oka, są długie, obwisłe uszy. Dzięki nim rasa ta jest rozpoznawalna nawet dla osób, które nie mają dużej wiedzy na temat hodowli bydła. Kolejnym bardzo charakterystycznym elementem wyglądu bydła tej rasy jest spory garb na wysokości kłębu, który upodabnia je do przodków bydła domowego, np. tura. Dzięki temu bydło rasy Brahman wydaje się potężniejsze niż w rzeczywistości. Wyniosłości dodaje również luźna skóra na podgardlu. Krowy osiągają do 120 cm w kłębie i ważą do 600 kg, z kolei byki mierzą do 135 cm przy wadze 900 kg. Sierść jest bardzo gęsta i krótka, dzięki czemu dobrze izoluje ciało zwierząt od temperatury otoczenia. Ubarwienie bywa różne, od czarnego, przez brązy i czerwienie, aż po beż.
Użytkowanie bydła rasy Brahman
Bydło rasy Brahman jest wykorzystywane głównie jako bydło mięsne. Wołowina pochodząca od tej rasy ma doskonałe właściwości zdrowotne, zwłaszcza z uwagi na niską zawartość tłuszczu. Cechuje się również bardzo dobrym smakiem, dzięki czemu jest bardzo pożądane przez konsumentów na całym świecie. Często hodowla jest dwukierunkowa – hodowcy zajmują się z jednej strony sprzedażą mięsa wołowego, a z drugiej sprzedawcą żywca. Umożliwia to uzyskanie największych przychodów.
Duża wydajność rzeźna, a także wyjątkowa odporność na warunki środowiska, długowieczność i dobrze rozwinięte cechy matczyne sprawiają, że bydło rasy brahman bardzo często wykorzystywane jest do krzyżowania z innymi rasami. Uzyskuje się w ten sposób bydło posiadające zarówno wytrzymałość i parametry użytkowości mięsnej, jak i cechy ras szlachetniejszych, takie jak wysoka mleczność. Bydło Brahman staje się obiektem pożądania hodowców z całego świata, a wołowina pozyskiwana z tych zwierząt zyskuje coraz większe uznanie konsumentów. Niska wrażliwość na wysokie temperatury sprawia, że bydło rasy Brahman może być hodowane w warunkach, w których inne rasy nie są już w stanie poprawnie funkcjonować.