Cielęta są przyszłością stada. Odchów cieląt wpływa bowiem na zdrowie i wydajność dojrzałego stada. W tej części Projektu Agrar zapoznamy się z tematami związanymi z optymalnym odchowem przychówku.
Na dobry start
Prawidłowy odchów cieląt to podstawa w uzyskaniu satysfakcjonujących wyników w gospodarstwie. Już od pierwszych chwil po porodzie dbanie o nowo narodzone cielę to priorytet dla uzyskanie witalnego i zdrowego młodego zwierzęcia. Mało tego, już okres przed narodzinami cielęcia są kluczowe. Mamy na myśli żywienie i pielęgnację krowy w okresie zasuszenia. Przebieg akcji porodowej również wpływa na status zdrowotny przychówku. Ciężkie wycielenie może odbić się na stanie noworodka. Właściwy odchów cieląt to właściwe żywienie, w tym higiena żywienia, i dbanie od dobre warunki bytowania młodych.
Prawidłowy odchów cieląt od pierwszych chwil
Po wycieleniu cielę musi otrzymać jak najszybciej pierwszą partię siary o dobrej jakości. Młode rodzi się praktycznie bez odporności, ze względu na barierę łożyskową między krową a cielęciem, a siara zawiera niezbędnego do zapewnienia odporności biernej cielęciu, a także inne bezcenne składniki. W pierwszym tygodniu życia wprowadza się ponadto pasze treściwe bardzo dobrej jakości. Nie można również zapomnieć o roli wody w prawidłowym rozwoju cielęcia.
Odchów cieląt mięsnych
Choć sposób odchowu cieląt mlecznych różni się od młodych zwierząt w stadach mlecznych, to w obu przypadkach dostarczenie siary od razu po porodzie to podstawa w zadaniu o zdrowie młodych zwierząt. Cielęta bydła ras mięsnych przebywają z matkami do ok. 6 miesięcy. W tym czasie mają dostęp do mleka i paszy stałej.
W tym dziale Projektu Agrar dbamy o to, aby dostarczać Wam praktyczne informacje dotyczące zdrowia i żywienia cieląt. Znajdziesz tu również reportaże wideo z gospodarstw, w których inni hodowcy dzielą się swoją pasją do odchowu przychówku. Odwiedzaj regularnie Projekt Agrar, aby poznawać praktyki innych w dbaniu o cielęta.