Czynniki zewnętrzne wpływające na płodność krów
Płodność jest determinowana wieloma czynnikami. Można je podzielić na dwie grupy: powiązane z genetyką oraz środowiskowe. Właśnie tym drugim przyjrzymy się w tym artykule. Dowiedz się więcej!
Bydło
Dbanie o zdrowie bydła to podstawa. Dzięki odpowiedniej profilaktyce schorzeń krów mlecznych i bydła opasowego jesteśmy w stanie utrzymać należyty dobrostan zwierząt. To obowiązek każdego hodowcy. Dzięki temu można w pełni spożytkować potencjał stada.
Wysokowydajne krowy są narażone na liczne schorzenia. Kulawizny, zapalenie gruczołu mlekowego, schorzenia na tle metabolicznym są główną przyczyną start ekonomicznych w hodowli bydła mlecznego. Wynikają one ze zmniejszenia produkcji mleka, leczenia oraz przedwczesnego brakowania krów ze stada.
Choroby bydła mlecznego mogą się pojawiać na tle różnych czynników. Zwierzęta otoczone są przez liczne patogeny. Mnożą się m.in. na skórze i w sierści krów, w ściółce, na legowiskach. Wiadomo, że nie da się całkowicie wyeliminować mikroorganizmów z otoczenia zwierząt, ale należy dokładać wszelkich starań, aby krowy miały higieniczne warunki do bytowania.
Profilaktyka jakiejkolwiek choroby u bydła powinna opierać się o właściwą pielęgnację zwierząt (regularna korekcja racic, wymiana ściółki) oraz optymalne żywienie. Jeśli chodzi o to drugie, to ważne, aby zaspokoić potrzeby bytowe i produkcyjne krów. Błędy popełniane w tym zakresie, szczególnie w okresie okołoporodowym, wpływają na rozwój schorzeń metabolicznych takich jak: kwasica, ketoza czy porażenie poporodowe. Chodzi tu o odpowiednią strukturę dawki, dostosowaną do aktualnych potrzeb krów, stosunek białka do energii, ujemny bilans energetyczny dawki (DCAD), a także podaż składników mineralnych i witamin. Choroby bydła mięsnego nie są aż tak powszechne, jak bydła mlecznego, ale w przypadku tej kategorii zwierząt również należy prowadzić ciągłą profilaktykę.
W tej części Projektu Agrar udostępniamy artykuły i filmy, które przybliżają kwestie ochrony stada przed rozwojem choroby u bydła. Artykuły naszych ekspertów oraz reportaże wideo z gospodarstw pomogą wprowadzać optymalna profilaktykę chorób bydła mlecznego i mięsnego. Zapraszamy Cię do regularnego śledzenia naszego portalu.
Płodność jest determinowana wieloma czynnikami. Można je podzielić na dwie grupy: powiązane z genetyką oraz środowiskowe. Właśnie tym drugim przyjrzymy się w tym artykule. Dowiedz się więcej!
Dowiedz się więcej, jak postępować w przypadku ciąży mnogiej u krów i ryzyka frymartynizmu u bydła!
Głównym elementem zapobiegania chorobom metabolicznym i zaburzeniom rozrodu jest utrzymanie prawidłowej kondycji zwierząt w okresie zasuszenia. Podstawą jest unikanie nadmiernego otłuszczenia krów przed porodem.
Gdzie są popełniane błędy w antybiotykoterapii? Jak przeciwdziałać antybiotykooporności. Zobacz artykuł.
Nierzadko zapominamy o poważnym zagrożeniu metabolicznym – o hipokalcemii i związanym z nią porażeniu poporodowym. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu.
Łatwo jest przeoczyć choroby, które mogą być groźne dla naszego stada. Jedną z nich jest telazjoza. Dowiedz się więcej o tej chorobie.
Ketoza to podwyższone stężenie ciał ketonowych we wszystkich płynach ustrojowych zwierzęcia. Zobacz, jak łatwo ją wykryć!
Na jakość mleka z punktu widzenia hodowcy składa się wiele czynników. Zobacz, co na temat higieny doju pisze nasz ekspert.
Jedną z przyczyn, dlaczego mamy problemy z prawidłowym pokryciem krów jest metritis. Zobacz, jak unikać tego schorzenia.
Jak wiadomo, skuteczność rozrodu ma bezpośredni wpływ na opłacalność produkcji mleka i mięsa. Zobacz więc, jakie błędy w zakresie inseminacji mogą utrudnić osiąganie celu.