Udostępnij
Okres okołoodsadzeniowy to jeden z najbardziej newralgicznych momentów w procesie hodowli trzody chlewnej. Popełnienie błędów na tym etapie może skutkować dużymi stratami ekonomicznymi.
Dobry hodowca powinien szczegółowo zaplanować odsadzanie prosiąt tak, aby, jak najbardziej zmniejszyć stres odsadzeniowy. Odpowiednie wsparcie zwierząt zapewni nie tylko stałe i miarowe przyrosty, ale też może zwiększyć odporność zwierząt i ograniczyć rozprzestrzenianie się chorób. Warto zatem stosować się do paru skutecznych zasad.
Kiedy przeprowadzić odsadzanie prosiąt?
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej poza wyjątkowymi przypadkami prosięta można odsadzić po skończeniu 28 dnia życia. Istnieje możliwość zrobienia tego tydzień wcześniej pod warunkiem przeniesienia prosiąt do specjalnych pomieszczeń, jednak należy pamiętać, że może to powodować dodatkowe problemy wynikające z szybszego odsadzenia. Najważniejszym kryterium jest waga prosiąt – do 4 tygodni życia muszą one osiągnąć wagę 7–8 kg. Świadczy to o poprawnym rozwoju i pozwala zachować maksymalne bezpieczeństwo procesu odłączania od lochy. Warto mieć na uwadze, że niezależnie od starań hodowcy odsadzenie to dla prosiąt moment krytyczny i zawsze będzie powodem stresu. Wysoki stres osłabia organizm zwierząt i spowalnia przyrosty, dlatego tak ważne jest ograniczenie go, w jak największym stopniu.
Skuteczne odsadzanie – jak to ugryźć?
Poza wyborem odpowiedniego momentu można zmniejszać stres podczas odsadzania prosiąt na kilka sposobów. Należy odłączać lochę od prosiąt, a nie odwrotnie – dzięki spędzeniu jeszcze 10–14 godzin w tym samym kojcu prosięta mają czas oswoić się z samodzielnością w znajomych warunkach. Odłączenie lochy wieczorem skróci czas pojawianie się ewentualnych problemów behawioralnych prosiąt. Na tym etapie rozwoju zwierzęta są już ruchliwe i przejawiają dużą aktywność. Kluczowa jest regularna obserwacja, dzięki której można określić czy w miocie występują jakieś zaburzenia rozwoju. Odsadzenie należy przeprowadzić zdecydowanie, bez zbędnego rozwlekania.
Odpowiednie przygotowania są kluczowe
Odsadzanie prosiąt to proces, który dobrze jest zaplanować z wyprzedzeniem. W układzie pokarmowym zwierząt zachodzi wiele zmian spowodowanych przestawieniem na pokarm stały. Przeprowadzenie go zbyt gwałtownie może spowodować wystąpienie biegunek i spowolnienie przyrostów, dlatego ważne jest wprowadzanie dodatkowych pasz. Zachęca to prosięta do pobierania coraz większych ilości pokarmu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia tzw. choroby obrzękowej.
Ważne jest również ograniczanie prosiętom dostępu do lochy jeszcze przed samym odsadzeniem. Ułatwi to jej zasuszenie, a prosięta dodatkowo zmotywuje do pobierania pasz stałych. Dzięki temu zwierzęta też sprawniej przyzwyczają się do nowej sytuacji.
Najważniejszy czynnik – dobrostan
Zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu na tym etapie gwarantuje sukces hodowlany. W pierwszych dniach należy zapewnić zwierzętom stale zwiększający się dostęp do paszy (najlepiej w indywidualnych stanowiskach) oraz odpowiednią ilość poideł. Optymalna temperatura przez pierwszych kilka dni to 30–31 °C, później może spadać o 1 °C na tydzień. Wysoki poziom dobrostanu pozwoli zminimalizować straty i zapewnić zwierzętom dobry start.
Dodatki żywieniowe jako skuteczne wsparcie
Na rynku jest dostępny szereg preparatów mających na celu poprawić kondycję prosiąt w okresie odsadzeniowym. Skuteczne jest stosowanie biopreparatów, np. preparat żelazowy podawany na kilka dni przed odsadzeniem. Kompleksową pomoc mogą zapewnić wieloskładnikowe preparaty takie jak VitaPilot. Dzięki składnikom aktywnym pochodzenia roślinnego oraz prebiotykom stymuluje on układ trawienny prosiąt do prawidłowej pracy. Dodatkowo wzmacnia mechanizmy obronne w przypadku procesów zapalnych i stresu komórkowego. Często stosowaną formą wspierania mikroflory układu pokarmowego prosiąt są zakwaszacze do pasz oraz preparaty enzymatyczne.
Innym produktem jest mieszanka uzupełniająca dla prosiąt do 12 tygodnia życia – Active 3-50. Jej zaletą są wysokiej jakości składniki konieczne do prawidłowego wzrostu tkanki mięśniowej. Odpowiedni dobór komponentów użytych w produkcji mieszanki wspiera rozwój pozytywnej mikroflory przewodu pokarmowego i gwarantuje wysokie wykorzystanie składników pokarmowych. Produkt cechuje się obniżoną zawartością białka surowego, wysoką smakowitością, wzbogacony o enzymy i kwasy oraz aktywne włókno pokarmowe. Umożliwia to prosiętom rozwój w kierunku wysokiej wydajności determinując wysokie przyrosty dzienne dzięki zdrowym zwierzętom.
Wszystkie te zabiegi mają na celu zapewnienie zwierzętom maksymalnego bezpieczeństwa.