Udostępnij
Wysokie temperatury w okresie letnim narażają krowy na stres cieplny. Występuje on wtedy, gdy ilość ciepła powstającego podczas przemiany materii i dostarczanego przez środowisko zewnętrzne jest większe niż ilość ciepła oddawanego przez organizm. Jak przed tym chronić stado?
Odwiedzamy gospodarstwo w miejscowości Różanna w województwie wielkopolskim, w którym kładzie się bardzo duży nacisk na walkę ze stresem cieplnym u krów. Gospodarstwo jest prowadzone przez spółkę Róż-Pol, a panujące w nim warunki opisuje pan Mirosław Ślebioda, który zajmuje się produkcją zwierzęcą, oraz Katarzyna Szymańska – doradca żywieniowy z firmy Josera.
Ostra selekcja i wysoka wydajność
W gospodarstwie prowadzona jest hodowla bydła i chów trzody chlewnej. Liczba bydła to 340 sztuki, w tym 130 krów mlecznych. Jak mówi pan Mirosław Ślebioda, w ostatnim okresie poczyniono duże postępy produkcyjne. – Zaczynaliśmy od niespełna 8000 litrów wydajności. W tej chwili osiągamy prawie 10 000 litrów wydajności rocznej od krowy. W naszym gospodarstwie stosujemy najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, między innymi system, który poprzez transpondery monitoruje stan zdrowia, pobieranie paszy, przeżuwanie oraz wykrywa ruję u krów – opisuje pan Mirosław ze spółki Róż-Pol. W gospodarstwie prowadzona jest ponadto ostra selekcja genetyczną. Dzięki takiemu zabiegowi osiągana jest duża poprawa w wynikach laktacyjnych.
Optymalne żywienie krów
W gospodarstwie wiedzą, że optymalne żywienie krów ma wpływ na poprawę wskaźników rozrodu zwierząt. Żywienie stada opiera się o TMR. Stado jest podzielone na dwie grupy laktacyjne i dwie grupy zasuszeniowe, które są utrzymywane w osobnych budynkach.
Dawka pokarmowa bazuje na kiszonce kukurydzy, kiszonce z lucerny oraz kiszonych wysłodkach. Uzupełniana jest kiszonym ziarnem kukurydzy i mieszanką zbóż oraz śrutą rzepakowa porejestracyjna i śrutą sojową. Ponadto stosowane są dodatkami mineralno-witaminowe Josera – DairyPilot i DairyComplex.
Żywienie krów a stres cieplny
W okresie letnim stado ma stały dostęp do świeżego TMR-u. Pobranie suchej masy jest bowiem największe po południu, jak i wieczorem. Jak mówi Katarzyna Szymańska z firmy Josera, aby ograniczyć stres cieplny u krów, należy: podwyższyć koncentrację energii, unikać nadmiaru łatwostrawnego białka, optymalizować strawność włókna, zwłaszcza w wysoko energetycznych paszach. Ważne są przy tym działania, które mają na celu zwiększenia pobrania suchej masy przez krowy. Pomocnym w tym zabiegu okazała się mieszanka DairyPilot. Zawiera ona żywe kultury drożdży, które między innymi poprawiają wykorzystywanie włókna, jak również witaminy z grupy B w połowie w formie chronionej.
– Dzięki fenolom, czyli substancjom aktywnym pochodzącym z roślin i ziół, poprawiane są mechanizmy obronne zwierzęcia w przypadku procesów zapalnych i stresu komórkowego oraz trwale wzmacnia metabolizm energetyczny krów. W gospodarstwie zadbaliśmy także o żywienie mineralne krów. Latem przeżuwacze bardzo często tracą wraz z potem fosfor, chlor, sód czy potas. Należy więc je uzupełnić – mówi Katarzyna Szymańska, doradca żywieniowy Josera. – W gospodarstwie Róż-Pol zastosowaliśmy mieszankę witaminowo-mineralną DairyComplex, która ma działanie kompleksowe. Poprawia zdrowotność stada, polepsza wchłanialność substancji odżywczych, integralność i sprawność nabłonka jelitowego oraz pracę wątroby – podsumowuje Mirosław Ślebioda ze spółki Róż-Pol.
Dobra rada!
Podejmij kroki, aby chronić swoje stado przed uporczywym stresem cieplnym i ciesz się dobrymi wynikami produkcyjnymi. Pamiętaj, aby zapewnić zwierzętom stały dostęp do świeżej i czystej wody, jak również, aby bilansować dawkę na bieżąco.
Chcesz dowiedzieć się więcej o optymalnym żywieniu krów? Skontaktuj się z naszymi doradcami żywieniowymi.