Udostępnij
Doskonalenie puli genowej w hodowli krów odbywa się nie w ciągu roku, a w ciągu dekad. Stąd rozród bydła musi być odpowiednio zaplanowany i przemyślany na wiele lat. Dodatkowo nie istnieje uniwersalny, najlepszy na świecie byk, który byłby w stanie poprawić cechy funkcjonalne każdego stada. Najlepszy to ten, który pasuje do konkretnych zwierząt ‒ spełniający założenia danej hodowli i poprawiający te cechy, które uznaliśmy za najważniejsze w naszym stadzie.
Pierwszym podstawowym aspektem, który należy rozważyć, jest dobór rasy do krzyżowania. Jest on determinowany przez typ użytkowy stada oraz zakładane przeznaczenie cieląt. W przypadku użytkowania mlecznego krowy najczęściej kryje się buhajami ras mlecznych (jeśli cielęta będą przeznaczone na remont stada). Istnieją przypadki, w których krowy mleczne kryje się buhajami ras mięsnych w celu uzyskania buhajków na opas. Krowy mięsne z kolei kryje się buhajami mięsnymi tej samej lub innej rasy. Można w ten sposób uzyskać jałówki remontowe lub opasowe oraz buhajki opasowe.
Wysokość i kaliber zwierząt – cecha wysoko odziedziczalna
Sposób utrzymania naszych zwierząt znacząco determinuje ich pokrój. W wielu oborach krowy są nadal przetrzymywane na uwięzi, na stosunkowo krótkich legowiskach. Ma to wiele negatywnych skutków, m.in. wypychanie narządów rodnych czy uszkodzenia i deformacje kończyn tylnych. Dobór właściwego buhaja w tym przypadku może mieć duże znaczenie. Jeśli jego rozmiar i wysokość jego córek nie są duże, wtedy można dostosować rozmiar zwierząt do ograniczonych warunków.
Z kolei w oborach wolnostanowiskowych pokrój krowy nie ma takiego znaczenia i dopuszcza się buhaje, które mają wysokie i duże gabarytowo córki. Jednak i w tym przypadku zaleca się ostatecznie posiadanie krów o średnim rozmiarze. Krowa wysoka i większa nie gwarantuje wyższej produkcji mleka, za to zjada więcej paszy i długość użytkowania takiego osobnika jest krótsza.
Inbred – trzeba unikać jak ognia
Podczas doboru buhaja rozpłodowego, szczególnie w przypadku ras wysublimowanych, u których występuje dość wąska pula genowa (np. rasy holsztyńsko-fryzyjskiej), należy zwracać uwagę na inbred. Powinniśmy dobrać takiego byka, który nie jest spokrewniony z naszymi krowami, dzięki temu unikniemy depresji inbredowej, a co za tym idzie zmniejszonej płodności, zmniejszonej witalności i odporności na choroby.
Odziedziczalność zawartości tłuszczu i białka w mleku również jest wysoka
W Europie, a obecnie także już w Polsce większość mleczarni nie płaci tylko i wyłącznie za ilość wyprodukowanego mleka. Dużą uwagę przykłada się do ilości białka i tłuszczu w mleku. Często płaci się za jednostkę białka, jak i tłuszczu, przy czym jednak białko jest najbardziej opłacalne. Współczynnik odziedziczalności dla zwartości białka w skali od 0 do 1 wynosi 0,6, a tłuszczu – 0,4. Oznacza to, że rodzice danej krowy mają ponad połowę udziału w ilości wyprodukowanego białka przez daną sztukę. Oczywiście inne czynniki mają również wpływ, szczególnie na zawartość tłuszczu, takie jak pogoda, żywienie czy warunki utrzymania. Warto jednak mieć na uwadze, że w dużej mierze te cechy determinują geny.
Cechy pokrojowe, na które trzeba zwrócić uwagę
Poza wydajnością, składem mleka oraz kalibrem zwierząt istnieje wiele cech pokrojowych mających duży wpływ na zdrowie zwierzęcia i jego długowieczność.
Pierwszą z nich jest budowa wymienia. Najważniejsze są tutaj: długość strzyków, wysokość zawieszenia wymienia oraz więzadło krzyżowe.
W ostatnich latach coraz większym problemem w hodowli bydła, nad którym pochylają się hodowcy, są problemy z kończynami. Dlatego przy doborze buhaja zwraca się również uwagę na odziedziczalność cech związanych z układem ruchu. Najważniejsze z nich to: ocena spionowania tylnych kończyn z boku oraz z tyłu, a także ustawienie racic, które powinny być krótkie i spionowane. Ostatnio zwraca się również uwagę na nową cechę zawartą w katalogach, czyli ogólną ocenę w ruchu.
Na koniec cechy funkcjonalne
Cechy funkcjonalne są najczęściej umieszczane w osobnej tabeli. Zawierają takie informacje jak: łatwość wycieleń, szybkość doju, zdrowotność wymienia, zdrowotność nóg, ogólny pokrój i temperament. Warto szczególnie pochylić się nad łatwością wycieleń, w szczególności, jeśli danym buhajem zamierzamy pokryć jałówkę.
Metoda na dobór właściwego buhaja
Posiadając informację, jakiego buhaja potrzeba do danego stada, hodowca może sam wybrać byka z proponowanych katalogów na rynku. Istnieje też dużo firm zajmujących się doradztwem, które tłumaczą zawiłości wszystkich indeksów zawartych w informacjach dotyczących danego buhaja.
Istnieje również bardzo dużo programów komputerowych ułatwiających dobór właściwego buhaja możliwych do zastosowania, jeśli stado jest objęte oceną hodowlaną. Takie programy kojarzeniowe łączą się z systemem Symlek opracowanym przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. W nim są zawarte wszystkie informacje odnośnie krowy, która ma być pokryta wybranym buhajem.
Niezależnie od metody doboru byka należy pamiętać o tym, że jest to decyzja wpływająca na stado przez lata, dlatego jest kluczowa i wymaga zarówno wiedzy, jak i dobrego planowania.
Źródła
- Stevenson J.S. (2001). Reproductive management of cows in high-producing herds. Advances in Dairy Technology, 13, 51–60.
- Szarek J., Adamczyk K., Wołkowski T. (2004). Optymalizacja użytkowania mlecznego i rozpłodowego krów wysokowydajnych. Materiały Międzynarodowej Sesji Naukowej p.t. „Problemy w rozrodzie bydła – dziś i jutro”, Polanica Zdrój, s. 28–32
- Siekierska A. (2012). Program doboru buhajów do kojarzeń. Przegląd hodowlany nr 5–6.