Ceny nabiału pod presją – dane FAO i Rabobank

Według najnowszego raportu FAO Dairy Price Index z października 2025 r., ceny produktów mlecznych spadły o 3,4% miesiąc do miesiąca, co oznacza czwarty kolejny spadek. Najbardziej potaniało masło (-6,5%) i pełne mleko w proszku (-6,0%). Mimo spadków, indeks pozostaje 2,7% wyższy niż rok wcześniej.

Więcej na:

https://www.fao.org/markets-and-trade/commodities-overview/basic-foods/fao-dairy-price-index/en

Równocześnie RaboResearch informuje, że globalna produkcja mleka w 2025 r. wzrosła o 1,6%, a w 2026 r. może wzrosnąć o kolejne 0,6%. Oznacza to, że podaż przewyższa popyt, co prowadzi do obniżek cen surowców mleczarskich.

Więcej na:

https://www.rabobank.com/knowledge/q011332988-global-dairy-quarterly-q3-2025-milk-supply-growth-on-the-rise

 Nadpodaż i słaby popyt pogłębiają spadki

Raport Maxum Foods potwierdza, że wzrost produkcji w UE, USA i Nowej Zelandii wywołuje presję na ceny. Global Dairy Trade (GDT) odnotował spadek indeksu o 2,4%, a średnia cena ważona wyniosła ok. 3 768 USD/t.

Więcej na:

https://www.rabobank.com/knowledge/q011332988-global-dairy-quarterly-q3-2025-milk-supply-growth-on-the-rise

Co dalej z cenami mleka?

Eksperci przewidują, że w 2026 r. rynek nabiału pozostanie pod presją nadpodaży, a słabszy popyt konsumencki oraz wysokie koszty pasz mogą utrzymać spadkowy trend cenowy. Producenci i eksporterzy powinni przygotować się na trudniejsze warunki handlowe i większą konkurencję cenową.