Przyczyny wzrostu liczby komórek somatycznych (LKS) w mleku – Część II
Jak wieku krów, stadium laktacji oraz czynnik higieniczny wpływają na liczbę komórek somatycznych w mleku? Zobacz 2. część artykułu eksperta.
Bydło
Dbanie o zdrowie bydła to podstawa. Dzięki odpowiedniej profilaktyce schorzeń krów mlecznych i bydła opasowego jesteśmy w stanie utrzymać należyty dobrostan zwierząt. To obowiązek każdego hodowcy. Dzięki temu można w pełni spożytkować potencjał stada.
Wysokowydajne krowy są narażone na liczne schorzenia. Kulawizny, zapalenie gruczołu mlekowego, schorzenia na tle metabolicznym są główną przyczyną start ekonomicznych w hodowli bydła mlecznego. Wynikają one ze zmniejszenia produkcji mleka, leczenia oraz przedwczesnego brakowania krów ze stada.
Choroby bydła mlecznego mogą się pojawiać na tle różnych czynników. Zwierzęta otoczone są przez liczne patogeny. Mnożą się m.in. na skórze i w sierści krów, w ściółce, na legowiskach. Wiadomo, że nie da się całkowicie wyeliminować mikroorganizmów z otoczenia zwierząt, ale należy dokładać wszelkich starań, aby krowy miały higieniczne warunki do bytowania.
Profilaktyka jakiejkolwiek choroby u bydła powinna opierać się o właściwą pielęgnację zwierząt (regularna korekcja racic, wymiana ściółki) oraz optymalne żywienie. Jeśli chodzi o to drugie, to ważne, aby zaspokoić potrzeby bytowe i produkcyjne krów. Błędy popełniane w tym zakresie, szczególnie w okresie okołoporodowym, wpływają na rozwój schorzeń metabolicznych takich jak: kwasica, ketoza czy porażenie poporodowe. Chodzi tu o odpowiednią strukturę dawki, dostosowaną do aktualnych potrzeb krów, stosunek białka do energii, ujemny bilans energetyczny dawki (DCAD), a także podaż składników mineralnych i witamin. Choroby bydła mięsnego nie są aż tak powszechne, jak bydła mlecznego, ale w przypadku tej kategorii zwierząt również należy prowadzić ciągłą profilaktykę.
W tej części Projektu Agrar udostępniamy artykuły i filmy, które przybliżają kwestie ochrony stada przed rozwojem choroby u bydła. Artykuły naszych ekspertów oraz reportaże wideo z gospodarstw pomogą wprowadzać optymalna profilaktykę chorób bydła mlecznego i mięsnego. Zapraszamy Cię do regularnego śledzenia naszego portalu.
Jak wieku krów, stadium laktacji oraz czynnik higieniczny wpływają na liczbę komórek somatycznych w mleku? Zobacz 2. część artykułu eksperta.
W mleku z wymienia zdrowego zawsze znajduje się pewna liczba komórek somatycznych (LKS). Zobacz, jaki wpływ na LKS mają niektóre czynniki.
Dowiedz się, jak poprawnie rozpoznać i wyleczyć zaleganie poporodowe u krów!
Zakaźne zapalenie rogówki i spojówki jest jedną z najczęstszych chorób oczu bydła i występuje w populacjach na całym świecie. Dowiedz się o IBK więcej z artykułu.
Skutkiem doskonalenia uzyskiwanych przez bydło mleczne w Polsce wyników jest nie tylko wzrost ilości produkowanego przez zwierzęta mleka, ale również wyższa podatność krów na choroby. Dowiedz się więcej!
Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak zmniejszyć LKS w mleku!
Dlaczego dezynfekcja obory jest tak ważna? I jak ją poprawnie przeprowadzić? Na te pytania odpowiadamy w tym artykule!
Regularna pielęgnacja racic jest konieczna. Chroni krowy przed chorobami kończyn, które są przyczyną dużych strat w hodowli bydła. Zobacz artykuł.
Mogą wystąpić w wyniku działania wielu czynników, zarówno chorobotwórczych, jak i niespowodowanych patogenem. Zobacz więcej.