Udostępnij
Jak poprawić wykorzystanie włókna surowego w żywieniu krów mlecznych? Jaki wpływ ma jakość kiszonki na opłacalność produkcji? Odpowiedzi na te, a także inne, podobne pytania poznamy zarówno 22 listopada, jak i 6 grudnia 2022 r. To właśnie wtedy odbędą się dwa wydarzenia LIVE zorganizowane dla hodowców bydła, podczas których omawiane będą kwestie skupiające się wokół żywienia bydła mlecznego.
Dwa wydarzenia LIVE dla hodowców bydła odbędą się jeszcze w tym roku. Udział w nich to doskonała okazja do pozyskania fachowej wiedzy płynącej także od ekspertów z dziedziny żywienia zwierząt. W czasie wydarzeń organizowanych przez Josera Polska hodowcy bydła będą mieli także okazję zadać pytania na nurtujące ich pytania.
Więcej energii z dawki pokarmowej
Pierwsze, bezpłatne wydarzenie LIVE, które odbędzie się 22 listopada 2022 r. o godz. 11.00, będzie transmitowane na żywo na Facebooku Josera Agri bezpośrednio z nowoczesnej obory. Temat tego wydarzenia brzmi: „Więcej energii z dawki pokarmowej, czyli jak poprawić wykorzystanie włókna surowego w żywieniu krów mlecznych”. Zaprezentuje go dla Was dr inż. Robert Mikuła z Katedry Żywienia Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W czasie pierwszego wydarzenia LIVE będą poruszane ważne zagadnienia dla hodowców bydła takie jak:
- przyczyny oraz negatywne skutki niskiego pH płynu żwacza,
- działania prewencyjne mające na celu zapewnienie równowagi ekosystemu tego przedżołądka,
- działania wpływające na poprawę wykorzystania włókna surowego oraz poprawę opłacalności produkowanego mleka.
W tym obiecującym wydarzeniu możesz wziąć udział, klikając w link do spotkania LIVE dostępnym na profilu Facebook’owym Josera Agri.
Zakiszacze bakteryjne i ich wpływ na jakość kiszonki
Tak jak już wspomnieliśmy – w tym roku odbędą się dwa wydarzenia live zorganizowane specjalnie dla hodowców bydła. Drugie z nich będzie transmitowane na facebooku FarmCHAMPS Polska 6 grudnia br. o godz. 11.00. Głównym tematem spotkania online będzie odpowiedź na pytanie: Jaki wpływ ma jakość kiszonki na opłacalność produkcji?
Hodowcy bydła mlecznego, którzy wezmą udział w kolejnym wydarzeniu, będą mogli poznać zagadnienia takie jak:
- opłacalność produkcji zwierzęcej w kontekście jakości pasz,
- negatywne efekty błędów w zakiszaniu,
- działania profilaktyczne, czy konsekwencje błędów?
- kalkulator kosztów produkcji mleka,
- czy warto stosować zakiszacze bakteryjne?
Warto przy tym dodać, że gościem specjalnym tego wydarzenia będzie Marcin Wojcieszek z firmy Chr. Hansen. Podczas tego wydarzenia nie zabraknie także okazji do dyskusji na temat zakiszaczy bakteryjnych tj. SiloSolve® FC i ich zalet.
W drugim spotkaniu LIVE podobnie jak w przypadku pierwszego możesz wziąć udział poprzez wydarzenie utworzone na profilu Facebook’owym FarmCHAMPS Polska – link do spotkania LIVE.