Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak. -Zarówno w obszarze strategii, jak i inicjatyw legislacyjnych, takich jak projekty ustaw czy rozporządzeń. To będzie merytoryczny wkład IV Forum Producentów Żywności w naszą działalność,  podkreślał podczas wydarzeniaw siedzibie ministerstwa pod hasłem „Problemy i wyzwania w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego”.

Produkcja roślinna

– Tylko położenie systemowego nacisku na produkcję roślin wysokobiałkowych w Polsce i w całej Unii Europejskiej może przynieść spodziewane efekty. Taki program musi być wdrażany w całej Europie, aby rozwiązania były skuteczne – stwierdziła prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska.

Zwróciła uwagę, że nie da się rozpatrywać wyzwań i zagrożeń w produkcji zwierzęcej bez wzięcia pod uwagę kwestii dotyczącej produkcji roślinnej, zwłaszcza pasz.

Produkcja zwierzęca

Sektor drobiarski

O zagrożeniach dla sektora drobiarskiego podczas forum producentów żywności mówił prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

– Musimy widzieć cały łańcuch produkcyjny, a pasze są jego ważnym elementem – stwierdził prezes Dariusz Goszczyński.

Zwrócił jednocześnie uwagę na zagrożenia, które wynikały z dostępu do europejskiego rynku produktów rolnych, w tym drobiarskich, z Ukrainy. Przypomniał, że Komisja Europejska przyznała, że zaburzenia na rynku mięsa drobiowego spowodowane zostały nieograniczonym importem z Ukrainy.

– Dlatego wskazujemy też na zagrożenia ze strony umowy z krajami Mercosur. Chcemy, aby dyskusja opierała się na liczbach, a nie emocjach – podkreślił Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.

Podniósł on również kwestie dotyczące szerzących się dezinformacji na temat produkcji zwierzęcej.

– Domagamy się wprowadzenia unijnych norm w odniesieniu do towarów importowanych z krajów trzecich na rynek europejski oraz zwiększenia kontroli granicznych dla tych produktów – dodał prezes Dariusz Goszczyński.

Sektor wołowiny

O zagrożeniach stojących przed sektorem wołowiny podczas forum producentów żywnośc mówił członek zarządu Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny Jacek Zarzecki. Zwrócił on również uwagę na zagrożenia, które niesie podpisanie umowy UE – Mercosur. Podkreślił, że brak wymogów, które obowiązują unijnych hodowców, sprawia, że koszty produkcji wołowiny w krajach Ameryki Południowej są o ¼ niższe niż w Europie.

– Unijny eksport rolny do krajów Mercosur osiąga wartość około 33-34 mln dolarów, a import z tych państw do Europy to rząd wielkości 1 mld dolarów – poinformował Jacek Zarzecki.

Jednocześnie stwierdził, że Unia Europejska nie ma dziś planu działania dla rolnictwa.

–  Potrzebny jest wręcz Plan Marshalla dla europejskiego rolnictwa, zwłaszcza dla krajów Europy Wschodniej – dodał.

Kolejna podnoszona przez Jacka Zarzeckiego kwestia, podczas forum producentów żywności,  dotyczyła nierozwiązanego wciąż problemu szacowania szkód łowieckich i odszkodowań dla rolników za te szkody.

Więcej na:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/iv-forum-producentow-zywnosci