Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.

Zasady eksportu do Japonii.

12 lipca 2024 r. Główny Lekarz Weterynarii Japonii zniósł zakaz eksportu  drobiu i produktów jajecznych.

Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:

  • jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
  • mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.

Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Japonią.

Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.

Po kilku latach blokady branża drobiarska liczy także, że uda się wznowić także eksport do Chin.

W 2019 r. Chiny zamknęły swój rynek na polski drób. Powodem było odkrycie kilku ognisk ptasiej grypy. Jeszcze przed blokadą Polska wysyłała do Pekinu 25 tys. ton drobiu rycznie – tyle, co do Irlandii, Danii czy Włoch – podawał „Dziennik Gazeta Prawna”.

Źródła:

https://www.money.pl/gospodarka/japonia-podjela-decyzje-dobra-wiadomosc-dla-producentow-drobiu-7049383020608032a.html

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/mozemy-eksportowac-do-japonii-mieso-drobiowe-i-jaja