ceny mleka w proszku

Ceny mleka w proszku i sera Cheddar w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku poszły w górę, a masła spadły – podaje IERiGŻ. Tendencje, które obserwujemy na światowym rynku przekładają się również na notowania produktów krajowych.

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) na giełdach Europy Zachodniej poszły w górę (+37 proc.) do poziomu 1997 EUR/tonę. Natomiast ceny masła spadły (-22 proc.) do 4100 EUR/tonę. Na giełdzie w Oceanii notowania OMP wzrosły (+35 proc.) do 2237 EUR/tonę, sera Cheddar (+12 proc.) do 3522 EUR/tonę.      Potaniało masło (-4 proc.) do 4212 EUR/tonę).
Wyższe ceny OMP to efekt zmniejszenia światowych zapasów. Za niższe notowania masła odpowiada wzrost produkcji w Europie oraz w Nowej Zelandii (po ubiegłorocznej rekordowej produkcji).

Skup mleka na wysokim poziomie

Skup i ceny mleka surowego na krajowym rynku pozostają nadal na dość wysokim poziomie. Jak podaje IERiGŻ, w lipcu tego roku rolnicy dostarczyli 1,03 mld l mleka. To o ponad 3 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 2 proc. więcej niż w poprzednim roku. Otrzymali przy tym cenę niższą (130,16 zł/hl) niż miesiąc wcześniej      (-1,5 proc.), ale wyższą niż rok temu (+0,7 proc.).
W okresie od stycznia do lipca br. mleczarnie zakupiły 7,02 mld l mleka tj. o 2,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Natomiast przeciętny poziom cen skupu wzrósł o 2 proc. do 135,58 zł/hl – informuje Teresa Zdziarska z IERiGŻ.

Skup i ceny mleka surowego na krajowym rynku pozostają nadal na dość wysokim poziomie. Jak podaje IERiGŻ, w lipcu tego roku rolnicy dostarczyli 1,03 mld l mleka.

Ceny zbytu mleka w Polsce

Ceny zbytu OMP w lipcu były wyższe o prawie 3 proc. niż w poprzednim miesiącu. Potaniały natomiast masło (od 1,4 do 2,3 proc.) oraz sery dojrzewające (od 0,8 do 2 proc.).
W okresie styczeń-lipiec br. przeciętny poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był wyższy niż w analogicznym okresie 2018 r. Wyższe były głównie ceny OMP (o 27,4 proc.), serów dojrzewających (o 7,2-8,9 proc. ) i jogurtu naturalnego (o 8 proc.). Średni poziom cen masła w blokach obniżył się o 12,3 proc., a masła konfekcjonowanego o 8 proc., przy wzroście cen masła z dodatkiem oleju o 2,3 proc. – czytamy w biuletynie „Rynek rolny – wrzesień 2019” IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ