mleko

Problem pandemii COVID-19 spadł na nas jak grom z jasnego nieba. W tym czasie słowa „lokalny patriotyzm” i „solidarność” nabierają jeszcze większego znaczenia. Dlaczego warto pić mleko od polskich krów? Nie tylko po to, by uzdrowić rynek, ale też dla własnego zdrowia!

W niespełna kilka tygodni od wybuchu pandemii nad rodzimą gospodarką skłębiły się czarne chmury. Pomimo dużych ograniczeń w funkcjonowaniu społeczeństwa są takie grupy zawodowe, które nie mogą skorzystać z home office. Nie chcemy skupiać się jednak na problemach wynikających z obecności koronawirusa w kraju, ale na tym, jak ważne jest, aby pamiętać o rodzimym rynku spożywczym. Początkiem łańcucha dostaw jest bowiem rolnik i śmiało można powiedzieć, że dzięki niemu mamy co jeść.

Pij mleko, będziesz…

Nie tak dawno hasło ogólnopolskiej kampanii społecznej brzmiało „Pij mleko! Będziesz wielki”. Choć akcja trwała w latach 2002–2011 i już się zakończyła, to jej przekaz nie traci na aktualności. W przedsięwzięcie włączeni zostali celebryci, którzy zawsze chętnie sygnują mądre akcje społeczne. Warto jednak, aby każdy konsument był twarzą kampanii wpierającej polski rynek rolny. Dlaczego?
Po pierwsze, to forma symbiozy. Po drugie, aktualne zawirowania na rynku mleka ostatecznie mogą odczuć konsumenci, znajdujący się przecież na końcu łańcucha produkcyjnego. Wspieranie polskich mleczarzy będzie zbawienne dla naszej gospodarki. Prawie każdy, otwierając lodówkę, widzi w niej produkty, których skład opiera się na tym białym surowcu. Dlatego aby wesprzeć naszych „mlekodawców” i nie skazywać ich na skup interwencyjny, warto sięgnąć po szklankę mleka. Wpłynie to także na nasze zdrowie.
Należy też nadmienić, że dbając o nasze zdrowie i bezpieczeństwo, niektóre spółdzielnie mleczarskie otworzyły się na dostawę produktów mlecznych do domu, zgodnie z hasłem #zostańwdomu.

mleko walory

Pić czy nie pić mleka? Zdecydowanie tak! Fot. Pixabay

Walory mleka

Pić czy nie pić mleka? – oto jest pytanie. Bardzo dobrze znamy na nie odpowiedź, niemniej znane jest też zdanie malkontentów. Liczni naukowcy potwierdzają jednak prozdrowotne walory mleka i produktów mlecznych będących żywnością funkcjonalną. Spożywanie fermentowanej galanterii mlecznej działa bowiem probiotycznie na nasz organizm, a zawarte w nich szczepy dobroczynnych bakterii wzbogacają naszą naturalną florę jelit. To zaś wzmacnia naszą odporność na działanie patogenów. Mleko zawiera ponadto mnóstwo składników odżywczych, które w ciekawy i przystępny sposób opisał prof. Tadeusz Szulc w książce Tajemnice mleka. Dla tego wybitnego naukowca i dla nas to żadna tajemnica, że mleko warto pić!

Dlaczego warto pić mleko?

Wymieniając tylko parę podstawowych składników mleka, potwierdzamy jego pożyteczne oddziaływanie na nasz organizm. Białka mleka mają wysoką wartość biologiczną i przyswajalność (u ludzi!). W składzie mleka znajdują się także aminokwasy egzogenne, których na próżno szukać w produktach roślinnych. Laktoferyna, laktoperoksydaza i lizozym mają działanie bakteriostatyczne. Laktoza z kolei bierze również udział we wzroście naturalnej flory jelitowej, a ponadto wspomaga organizm we wchłanianiu wapnia, fosforu i magnezu.
Inny podstawowy składnik mleka – tłuszcz – ma korzystny dla naszego zdrowia profil kwasów tłuszczowych, a znaczna ich część to kwasy nienasycone. Mleko od krów i innych przeżuwaczy jest w dodatku jedynym naturalnym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), którego działanie antyrakowe i antymiażdżycowe zostało potwierdzone badaniami. A to niejedyne cenne dla naszego składniki!

Dziękujemy, że pijecie mleko!

Wielu konsumentów nie wyobraża sobie kawy bez mleka, kanapki bez sera, młodych ziemniaczków z koperkiem bez maślanki i innych posiłków bez wielu, wielu produktów z galanterii mlecznej. Dla niech właśnie została stworzona akcja społeczna „Dziękujemy, że pijecie mleko”, o której możemy się dowiedzieć na stronie internetowej Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Zachęca ona hodowców i producentów mleka do udostępniania zdjęć przekazujących podziękowania dla konsumentów za wybieranie polskich produktów mlecznych. Teraz jest szczególny czas, aby tę wdzięczność okazać również z drugiej strony. Także chwytajmy za szklanki mleka i na zdrowie!

Źródła

  • Felenczak A., Ormian M., Adamczyk K. (2005). Skład i właściwości mleka krów ras polskiej czerwonej i czerwono-białej z uwzględnieniem polimorfizmu białek. Wiadomości Zootechniczne, R. XLIII, 2: 69–72.
  • Szulc T. (2012). Tajemnice mleka. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  • PFHBiPM