Na krajowym rynku mleka widoczny jest sezonowy spadek skupu. Dostawy mleka do przemysłu mleczarskiego obniżyły się we wrześniu (-6 proc. w skali miesiąca) do 941,2 mln. Średni poziom cen mleka w Polsce w ciągu trzech kwartałów tego roku wyniósł 31,39 EUR/100 kg – podaje IERiGŻ.

Jak podaje IERiGŻ, na światowym rynku utrzymują się wysokie ceny mleka w proszku i sera Cheddar, przy relatywnie niskich notowaniach masła. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wzrosły na giełdach Europy Zachodniej do poziomu 2340 EUR/t (+6 proc. w skali miesiąca). Potaniało natomiast masło (-0,2 proc.) do 3603 EUR/t. A jak wygląda sytuacja na krajowym rynku?

Sezonowy spadek skupu mleka

W Polsce widoczny jest sezonowy spadek skupu mleka. Dostawy mleka do przemysłu mleczarskiego obniżyły się we wrześniu (-6 proc. w skali miesiąca) do 941,2 mln. Wzrosły ceny skupu (+0,5 proc.) do 131,26 zł/hl. W skali roku skup wzrósł o 0,6 proc., a notowania mleka były o 1 proc. niższe.

W okresie trzech kwartałów br. mleczarnie zakupiły 8,98 mld l mleka, tj. o 2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2018 r. Przeciętny poziom cen skupu podniósł się o 1,6 proc. do 134,57 zł/hl. Towarzyszył temu wzrost średniego poziomu targowiskowych cen krów dojnych o 9,8 proc. do 3347 zł/szt. i jałówek 1-rocznych o 10,4 proc. do 2414 zł/szt – informuje Teresa Zdziarska z IERiGŻ.

Jakie ceny mleka w Polsce?

Z danych KE wynika, że średni poziom cen mleka w Polsce  (I-III kwartał br.) wyniósł 31,39 EUR/100 kg. We wrześniu po raz pierwszy od roku, w górę poszły notowania zbytu masła w blokach oraz masła konfekcjonowanego (+5 i 4 proc. w skali miesiąca). Nadal widoczny był wzrost cen OMP (+3 proc.) oraz serów dojrzewających (od  0,6 do +0,5 proc.).

Podrożały również prawie wszystkie produkty świeże, w tym najbardziej półtłuste i tłuste mleko w kartonie (o 4,1-4,5 proc.) oraz półtłuste mleko w folii i tłuste mleko UHT (o 1,1-1,4 proc.). Potaniały tylko jogurty i mleko skondensowane (o 1,1-2,9 proc.). W okresie styczeń-wrzesień br. przeciętny poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był wyższy niż w analogicznym okresie 2018 r – czytamy w biuletynie „Rynek rolny – listopad 2019” IERiGŻ.

OMP droższe, masło tańsze

Podrożało również OMP (+30 proc.) i jogurt naturalny (od 6 do 8 proc.). Obniżył się średni poziom cen masła w blokach (-16 proc.) i masła konfekcjonowanego (-11 proc.). Notowania artykułów mleczarskich (bez masła) w handlu detalicznym nieznacznie wzrosły. Dotyczy to przede wszystkim twarogów, mleka zagęszczonego i w proszku oraz świeżego mleka pełnego (o 0,6-0,7 proc.). A także świeżego mleka chudego i śmietany (po 0,5 proc.).

W okresie trzech kwartałów tego roku średni poziom cen przetworów mlecznych wzrósł o 1,5 proc. Masła spadł o 3 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Źródło: IERiGŻ/GUS