
Udostępnij
Światowa produkcja wołowiny rośnie. Na krajowym rynku można spodziewać się podwyżek. Zdaniem ekspertów ceny skupu bydła już za kilka miesięcy pójdą w górę. Ten trend ma szansę się utrzymać również w przyszłym roku.
Rynek wołowiny
Eksperci USDA prognozują, że produkcja wołowiny w tym roku zwiększy się o 2 proc., a w 2019 roku o 1,2 proc. Towarzyszyć temu ma wzrost eksportu (w 2018 roku o prawie 6 proc. i w 2019 roku o 0,2 proc.) oraz importu (w 2018 roku o 5,3 proc. i w 2019 roku o 3,7 proc.). Największymi producentami wołowiny nadal pozostaną:
- Stany Zjednoczone,
- Brazylia,
- Unia Europejska,
- Chiny,
- Indie oraz Argentyna.
Największymi eksporterami: Brazylia, Indie, Australia, Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia, Argentyna i Kanada.
Ceny skupu
Jak podaje IERiGŻ, do września tego roku skupiono 533,7 tys. ton bydła (wagi żywej) i wytworzono 146 tys. ton wołowiny. We wrześniu cena skupu bydła wynosiła 6,48 zł/kg (o 2,7 proc. więcej niż rok wcześniej), a młodego bydła 6,76 zł/kg ( o 4 proc. więcej).
Zespół Ekspertów KOWR prognozuje, że cena skupu bydła ogółem w grudniu wyniesie 6,50-6,80 zł/kg, w marcu przyszłego roku 6,40-6,80 zł/kg. Notowania młodego bydła rzeźnego uplasują się w grudniu na poziomie 6,7-7 zł/kg, by nieco obniżyć się w marcu przyszłego roku do 6,6-7 zł/kg.
Różnice w cenach
Rynek wołowiny nadal charakteryzuje widoczne regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch. Pod koniec października najniższe ceny skupu odnotowano w regionie północnym (6 zł/kg), najwyższe w południowym (6,84 zł/kg). Natomiast ćwierci z krów i byków najtańsze były w regionie centralnym (odpowiednio: 10 810 zł/tonę i 13 534 zł/tonę), a ćwierci z byków do dwóch lat i krów najdroższe były na północy kraju (odpowiednio: 13 896 zł/tonę i 11 508 zł/ tonę).
– We wrześniu 2018 r. w porównaniu z grudniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder (mięso wołowe z kością) z 19,49 do 20,00 zł/kg, rostbef i antrykot z 27,98 do 28,54 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,31 do 29,80 zł/kg, mięso cielęce bez kości z 48,29 do 49,75 zł/ kg i mięso wołowe bez kości z udźca z 33,63 do 33,92 zł/kg – czytamy biuletynie „Rynek rolny” Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Liczba ubojów w górę
Jak podaje IERiGŻ, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku liczba ubojów bydła zwiększyła się o 4,5% (do 1316,4 tys. sztuk). Przyczynił się do tego wzrost ubojów byków o 6 proc., krów o około 4 proc., jałówek o 3,4 proc. oraz spadek ubojów cieląt o prawie 7 proc.
Eksport rośnie, import maleje
W tym samym czasie eksport produktów wołowych wyniósł 314 tys. ton w wadze produktu, czyli był o 1,3% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W ujęciu wartościowym eksport wzrósł o ponad 16 proc. do 1134,2 mln EUR.
– Jeśli chodzi o eksport to pierwsze półrocze tego roku było bardzo korzystne. Zawdzięczaliśmy to znacznemu wzrostowi wolumenu eksportu do Turcji. W drugiej połowie roku widoczne jest wyhamowanie cen, po trzecim kwartale odnotowujemy niewielki 1 proc. spadek wolumenu eksportu produktów wołowych. Chodzi o bydło żywe, mięso schłodzone, mrożone, podroby wołowe. Jednak uważam, że do końca roku w eksporcie odnotujemy wzrost – informuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak informuje IERiGŻ, import zmalał do 44,5 tys. ton (z 46,3 tys. ton w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r.), co jest efektem mniejszych zakupów mięsa wołowego schłodzonego. Dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego produktami wołowymi wzrosło do 1019,8 mln EUR , czyli o 127,1 mln EUR.