
Udostępnij
Profilaktyka ketozy opiera się przede wszystkim na odpowiednim żywieniu w okresie okołowycieleniowym. Mając na uwadze fakt, że po wycieleniu wzrasta zapotrzebowanie na glukozę, należy zacząć wprowadzać w paszy węglowodany niestrukturalne w ostatnim okresie ciąży. Taki zabieg umożliwia namnażanie bakterii amylolitycznych w żwaczu.
Profilaktyka ketozy u bydła
Należy pamiętać o tym, że zmiany w dawce i wprowadzanie komponentów, które będą stosowane w dawkach laktacyjnych powinno być stopniowe, aby nie ograniczać strawności. Pasze stosowane w tym okresie powinny być smakowite i najlepszej jakości. Absolutnie niedopuszczalne jest stosowanie zepsutych kiszonek o nieprzyjemnym, stęchłym zapachu.
W profilaktyce ketozy doskonale sprawdzają się takie dodatki jak glikol propylenowy, gliceryna, chroniona metionina, czy monenzyn sodu. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy stosując je w połączeniu z chronioną niacyną, chlorkiem choliny i cyjanokobalaminą.
Wygodnym rozwiązaniem zalecanym szczególnie w ketozie typu pierwszego jest produkt Josera Lacto Start dostępny w formie granulatu (dawkowanie 600 g – 3 tygodnie przed wycieleniem i 600-1000 g – 3 tygodnie po wycieleniu).
W przypadku nadmiernej kondycji krów i jałówek cielnych jako profilaktykę stłuszczenia wątroby doskonałym rozwiązaniem jest Dairy Safe Josera.
Pasze stosowane w tym okresie powinny być smakowite i najlepszej jakości. Absolutnie niedopuszczalne jest stosowanie zepsutych kiszonek o nieprzyjemnym, stęchłym zapachu.
Skuteczność działania Dairy Safe potwierdzają wyniki doświadczenia produkcyjnego przeprowadzonego w 2018 roku na grupie 80 krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w okresie od 3 tygodni przed wycieleniem do 30 dnia laktacji. Doświadczenie polegało na wykazaniu wpływu dawki 200 g/dzień/sztukę dodatku Dairy Safe, zawierającego chronioną metioninę na nośniku tłuszczowym na wyniki produkcyjne krów mlecznych na początku laktacji. Poniższa tabela przestawia uzyskane wyniki. W grupie testowej odnotowano wyższą o 1,15 kg produkcję mleka przy jednoczesnym wzroście tłuszczu i białka. Co więcej odnotowano redukcję liczby komórek somatycznych (LKS) o połowę. Hodowca zaobserwował również poprawę apetytu oraz mniejszą utratę kondycji krów po wycieleniu.
Dlaczego warto stosować profilaktykę ketozy?
Straty powodowane przez ketozę to nie tylko koszty weterynaryjne, ale również niższa produkcja mleka w całej laktacji (ok. 300 l w laktacji). Z badań przeprowadzonych przez Duffield i in. (2009) oraz Chapinal i in. (2012) wynika, że krowy u których odnotowano BHBA >1,4 mmol/l krwi produkowały powyżej 5% mleka mniej w stosunku do pozostałych. Ponadto zdaniem Mc. Art. i in. 2012 im wcześniej po wycieleniu krowa zapadnie na ketozę tym większy ujemny wpływ na produkcję mleka. Efektem takich perturbacji zdrowotnych z pewnością będzie opóźniony termin skutecznego zacielenia, co wpływa na kolejne straty. Zdaniem Kowalskiego (2014) koszt zachorowania na subkliniczną ketozę to 1000-1500 zł.
Zatem, czy lepiej jest stosować pozornie kosztowną profilaktykę okresu okołowycieleniowego, czy ryzykować tak duże straty ekonomiczne?
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywienia krów mlecznych? Skontaktuj się z naszym zespołem doświadczonych żywieniowców Josera poprzez serwis żywieniowy. Czekamy na Twoje pytania!