Choroby racic to obok zapalenia gruczołu mlekowego i chorób metabolicznych, przyczyna znacznych strat w stadach krów mlecznych. Zdrowe racice to podstawa!

Problemy z racicami prowadzą do schorzeń kończyn. One z kolei powodują spadek pobrania paszy przez krowy, osłabienie i wpływają na pogorszenie dobrostanu zwierząt. Finalnie są przyczyną zmniejszenia produkcji i jakości mleka i wiążą się z przedwczesnym brakowaniem krów. Szacuje się, że choroby racic przyczyniają się do zmniejszenia produkcji mleka nawet o 20%. Niekiedy, w przypadkach klinicznych, skutkują całkowitym zanikiem laktacji.

schorzenia racic

Regularna korekcja racic to konieczność. Fot. Daniel Biernat

Jak rozwijają się choroby racic?

Zaniedbana, mokra ściółka, na której przebywają krowy, a także nierówne podłoże, sprzyjające kontuzjom, przyczyniają się do rozwoju chorób racic i całego aparatu ruchu. Żywienie ma również decydujące znaczenie. Błędy popełniane w tym zakresie skutkują chorobami racic.  ̶  Najczęstszymi błędami w żywieniu, które mają wpływ na zdrowotność racic, to doprowadzenie krów do kwasicy  ̶  objaśnia główny hodowca Ośrodka Hodowli Zarodowej w Kamieńcu Ząbkowickim, Łukasz Kotas.

Szacuje się, że choroby racic przyczyniają się do zmniejszenia produkcji mleka nawet o 20%. Niekiedy, w przypadkach klinicznych, skutkują całkowitym zanikiem laktacji.

Jak unikać chorób racic?

Podstawą w profilaktyce chorób racic jest regularna, dobrze przeprowadzona korekcja. O czym pamiętać przy korekcji racic? Przykład przeprowadzania tego ważnego zabiegu na wzorowym poziomie można zobaczyć w OHZ w Kamieńcu Ząbkowickim.

choroby racic

Mieszanka mineralna LactoPlus. Fot. Josera

Nawet w tak dobrych warunkach środowiskowych, jakie kształtowane są w OHZ Kamieniec Ząbkowicki, przywiązują tam szczególną uwagę do stanu racic. Krowy przebywają na suchym podłożu, mają suche legowiska i stosowane są kąpiele racic w roztworze z siarczanem.  ̶  Stosujemy regularną profilaktykę zdrowotną racic, nawet cztery razy do roku, dzięki czemu osiągamy bardzo wysokie wyniki w produkcji mleka, a także ograniczamy brakowanie krów ze stada  ̶  opowiada Izabela Blicharska, pełniąca funkcję zootechnika w OHZ Kamieniec Ząbkowicki.

choroby racic

Innowacyjna mieszanka mieszanka DairyPilot. Fot. Josera

Przez przedżołądek do racic

Ważną strategią w profilaktyce chrób racic jest prawidłowe żywienie krów, dostosowane do ich aktualnego stanu fizjologicznego. Należy pamiętać o właściwym poziomie suchej masy w TMR, stosunku pasz treściwych do objętościowych oraz jakości pasz. W celu wsparcia zdrowotności racic w OHZ Kamieniec Ząbkowicki stosowane są mieszanki paszowe – DairyPilot i LactoPlus Extra, które zawierają wysoki poziom biotyny i innych witamin niezbędnych w zachowaniu zdrowia racic. Oba produkty opierają się o innowacyjny pakiet Keragen®LongLife, w którym znajdują się niezbędne składniki odżywcze, chroniące racice, wymiona i metabolizm krowy.

Kliknij i zobacz kartę edukacyjną!