Udostępnij
Sezon na produkcję kiszonki z traw i lucerny wre! Jakość tej taniej i wartościowej paszy objętościowej zależy od wielu czynników. Zobacz, jak uzyskać bardzo dobrą kiszonkę z traw i lucerny dla Twojego stada.
Kiszonki z traw i roślin motylkowych to pasza objętościowa bogata w składniki odżywcze, które poprawiają jakość mleka, jak profil kwasów tłuszczowych. Ponadto, jest smakowitą paszą chętnie pobieraną przez zwierzęta.
Od czego zależy jakość sianokiszonki?
Na wartość tej paszy objętościowej wpływa m.in.:
• skład paszy ̶ gatunek roślin i zawartość w nich cukrów, faza wegetacyjna, czas zbioru ̶ różnice w składnikach odżywczych roślin obserwuje się nawet w ciągu dnia.
• warunki beztlenowe ̶ wpływa na to odpowiednie pocięcie roślin i ugniecenie zielonki;
• warunki termiczne ̶ optymalna temperatura o 25-35°C;
• czystość zakiszonego materiału ̶ minimalizuje rozwój niechcianych drobnoustrojów.
Oczywiście duże znaczenie ma pogoda. W tym roku początek wiosny był dość suchy, natomiast w maju mieliśmy dużo opadów. Jednak warunki atmosferyczne nie pokrzyżowały planów produkcyjnych w Ośrodku Hodowli Zarodowej w Kamieńcu Ząbkowickim ̶ Zrobiliśmy już jeden rękaw lucerny, tj. około 220 ton. Z traw zrobiliśmy już dwa silosy…to jest ponad 4 tysiące ton kiszonki ̶ wylicza Piotr Blicharski, specjalista ds. produkcji roślinnej OHZ Kamieniec Ząbkowicki.
Kiszonki z traw i roślin motylkowych to pasza objętościowa bogata w składniki odżywcze, które poprawiają jakość mleka, jak profil kwasów tłuszczowych.

Jakość kiszonek zależy od wielu czynników, m.in. fazy wegetacji roślin oraz terminu zbioru. Fot. Josera
Kiszonka krok po kroku w OHZ
Po skoszeniu lucerny zostawiamy pokos na jeden, dwa dni, tak by uzyskać 30% suchej masy. Po tym etapie lucerna trafia do sieczkarni, a następnie pakowana jest w rękaw. ̶ W czasie kiszenia wszystkie składniki odżywcze podlegają fermentacji, a w zakiszanym materiale rozwijają się różne szczepy drobnoustrojów ̶ mówi specjalista ds. dużych ferm Josera, Kamil Kowalczyk.
Pożądane szczepy bakterii w zakiszanym surowcu to:
• bakterie kwasu mlekowego;
Niepożądane drobnoustroje w kiszonce to:
• pałeczki okrężnicy (Escherichia Coli);
• bakterie kwasu masłowego;
• bakterie gnilne;
• drożdże;
• pleśnie.
Jakość kiszonki z traw i lucerny a efektywność stada

Zakiszacze do traw i roślin motylkowych Josilac Grass utrzymują fermentację w dobrym kierunku. Fot. Josera
Niezależnie od systemu żywienia, jakość uzyskanej paszy decyduje o efektach produkcyjnych i ekonomicznych. ̶ Główny cel, jaki gospodarstwo powinno sobie postawić, to stworzenie w procesie kiszenia optymalnych warunków do wzrostu populacji bakterii kwasu mlekowego ̶ stwierdza Kamil Kowalczyk, specjalista ds. dużych ferm Josera. Zdolność do zakiszania i tym samy jakość kiszonki z traw, zależy od wielu, nieraz niezależnych od nas czynników. W okresie wyższych temperatur nasz zakiszany materiał jest narażony na proces wtórnej fermentacji, czyli zgrzewania się kiszonek, która obniża wartość pokarmową paszy.
Jak zatem zadbać o jakość kiszonek?
Warto więc sięgnąć po sprawdzone preparaty do zakiszania, które pomogą w procesie mnożenia się pożądanych szczepów bakterii i w utrzymaniu właściwej fermentacji. Takim wsparciem w procesie kiszenia są zakiszacze Josilac. To szeroki wachlarz produktów, które zawierają specjalne, homo i heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego. Josilac Combi jest przeznaczony do produkcji różnych rodzajów kiszonek, m.in. z traw, ale również z kukurydzy. Z Josilac Classic zrobimy smakowitą paszę z traw, jak i z lucerny, nawet w trudnych warunkach. Natomiast Josilac Grass jest głównie dedykowany do zakiszania zielonki z traw. Jakość Josilac jest zatwierdzona certyfikatem DLG (przeczytaj: Certyfikaty na paszach – o czym mówią?).
Wszystkie linie zakiszaczy Josilac chronią materiał przed wtórną fermentacją, powstawaniem pleśni i podtrzymują właściwy kierunek fermentacji. Dodatkową ochroną przed zagrzewaniem kiszonek jest dodatek paszowy Josera Frischhaltekonzentrat. Zadaniem tej mieszanki jest stabilizacja TMR, poprzez hamowanie niekorzystnych procesów mikrobiologicznych w paszy, jak wtórna fermentacja oraz podnosi wartość pokarmową dawki. To jest szczególnie ważne w nadchodzących gorących miesiącach, również w aspekcie strasu cieplnego. Dzięki tym produktom będziemy mieć pewność, że podajemy zwierzętom zdrową i smakowitą paszę.
Zobacz też:
- OHZ Kamieniec #2 Misja zdrowe racice
- OHZ Kamieniec #3 Misja żywienie w grupie fresh
- OHZ Kamieniec #4 Misja żywienie krów w okresie laktacji