Sezon na produkcję kiszonki z traw i lucerny wre! Jakość tej taniej i wartościowej paszy objętościowej zależy od wielu czynników. Zobacz, jak uzyskać bardzo dobrą kiszonkę z traw i lucerny dla Twojego stada.

Kiszonki z traw i roślin motylkowych to pasza objętościowa bogata w składniki odżywcze, które poprawiają jakość mleka, jak profil kwasów tłuszczowych. Ponadto, jest smakowitą paszą chętnie pobieraną przez zwierzęta.

Od czego zależy jakość sianokiszonki?

Na wartość tej paszy objętościowej wpływa m.in.:
skład paszy ̶  gatunek roślin i zawartość w nich cukrów, faza wegetacyjna, czas zbioru  ̶  różnice w składnikach odżywczych roślin obserwuje się nawet w ciągu dnia.
warunki beztlenowe ̶  wpływa na to odpowiednie pocięcie roślin i ugniecenie zielonki;
warunki termiczne ̶  optymalna temperatura o 25-35°C;
czystość zakiszonego materiału ̶  minimalizuje rozwój niechcianych drobnoustrojów.
Oczywiście duże znaczenie ma pogoda. W tym roku początek wiosny był dość suchy, natomiast w maju mieliśmy dużo opadów. Jednak warunki atmosferyczne nie pokrzyżowały planów produkcyjnych w Ośrodku Hodowli Zarodowej w Kamieńcu Ząbkowickim  ̶  Zrobiliśmy już jeden rękaw lucerny, tj. około 220 ton. Z traw zrobiliśmy już dwa silosy…to jest ponad 4 tysiące ton kiszonki  ̶  wylicza Piotr Blicharski, specjalista ds. produkcji roślinnej OHZ Kamieniec Ząbkowicki.

Kiszonki z traw i roślin motylkowych to pasza objętościowa bogata w składniki odżywcze, które poprawiają jakość mleka, jak profil kwasów tłuszczowych.

kiszonki z traw

Jakość kiszonek zależy od wielu czynników, m.in. fazy wegetacji roślin oraz terminu zbioru. Fot. Josera

Kiszonka krok po kroku w OHZ

Po skoszeniu lucerny zostawiamy pokos na jeden, dwa dni, tak by uzyskać 30% suchej masy. Po tym etapie lucerna trafia do sieczkarni, a następnie pakowana jest w rękaw.  ̶ W czasie kiszenia wszystkie składniki odżywcze podlegają fermentacji, a w zakiszanym materiale rozwijają się różne szczepy drobnoustrojów ̶  mówi specjalista ds. dużych ferm Josera, Kamil Kowalczyk.
Pożądane szczepy bakterii w zakiszanym surowcu to:
• bakterie kwasu mlekowego;
Niepożądane drobnoustroje w kiszonce to:
• pałeczki okrężnicy (Escherichia Coli);
• bakterie kwasu masłowego;
• bakterie gnilne;
• drożdże;
• pleśnie.

Jakość kiszonki z traw i lucerny a efektywność stada

kiszonki z traw

Zakiszacze do traw i roślin motylkowych Josilac Grass utrzymują fermentację w dobrym kierunku. Fot. Josera

Niezależnie od systemu żywienia, jakość uzyskanej paszy decyduje o efektach produkcyjnych i ekonomicznych.  ̶ Główny cel, jaki gospodarstwo powinno sobie postawić, to stworzenie w procesie kiszenia optymalnych warunków do wzrostu populacji bakterii kwasu mlekowego ̶  stwierdza Kamil Kowalczyk, specjalista ds. dużych ferm Josera. Zdolność do zakiszania i tym samy jakość kiszonki z traw, zależy od wielu, nieraz niezależnych od nas czynników. W okresie wyższych temperatur nasz zakiszany materiał jest narażony na proces wtórnej fermentacji, czyli zgrzewania się kiszonek, która obniża wartość pokarmową paszy.

Jak zatem zadbać o jakość kiszonek?

Warto więc sięgnąć po sprawdzone preparaty do zakiszania, które pomogą w procesie mnożenia się pożądanych szczepów bakterii i w utrzymaniu właściwej fermentacji. Takim wsparciem w procesie kiszenia są zakiszacze Josilac. To szeroki wachlarz produktów, które zawierają specjalne, homo i heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego. Josilac Combi jest przeznaczony do produkcji różnych rodzajów kiszonek, m.in. z traw, ale również z kukurydzy. Z Josilac Classic zrobimy smakowitą paszę z traw, jak i z lucerny, nawet w trudnych warunkach. Natomiast Josilac Grass jest głównie dedykowany do zakiszania zielonki z traw. Jakość Josilac jest zatwierdzona certyfikatem DLG (przeczytaj: Certyfikaty na paszach – o czym mówią?).

Kliknij i zobacz kartę edukacyjną!

dodatek na zgrzewanie pasz

Dodatek paszowy Josera Frischhaltekonzentrat. Fot. Josera

Wszystkie linie zakiszaczy Josilac chronią materiał przed wtórną fermentacją, powstawaniem pleśni i podtrzymują właściwy kierunek fermentacji. Dodatkową ochroną przed zagrzewaniem kiszonek jest dodatek paszowy Josera Frischhaltekonzentrat. Zadaniem tej mieszanki jest stabilizacja TMR, poprzez hamowanie niekorzystnych procesów mikrobiologicznych w paszy, jak wtórna fermentacja oraz podnosi wartość pokarmową dawki. To jest szczególnie ważne w nadchodzących gorących miesiącach, również w aspekcie strasu cieplnego. Dzięki tym produktom będziemy mieć pewność, że podajemy zwierzętom zdrową i smakowitą paszę.

 

Zobacz też: