bez gmo

Od 1 stycznia 2020 roku obowiązują nowe oznaczenia na opakowaniach, informujące o tym, że dany produkt został wytworzony bez udziału GMO.

Żywność zmodyfikowana genetycznie – pełna zalet, tańsza i pożywniejsza od naturalnej. Wielka nadzieja na likwidację głodu na świecie, ale też budząca równie wielkie obawy.
Mimo zapewnień naukowców, iż proces produkcji roślin i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) odbywa się zgodnie z panującymi ustaleniami, konsumenci coraz częściej oczekują dostępności produktów spożywczych, które zostały wytworzone bez udziału organizmów transgenicznych. Na półkach sklepów spożywczych już od jakiegoś czasu można znaleźć asortyment z oznakowaniem mówiącym, że produkt jest wolny od GMO. W swoich obawach przed żywnością zmodyfikowaną genetycznie Polacy nie wyróżniają się spośród ogółu Europejczyków. Sondaże mówią, że 75% Polaków obawia się negatywnych skutków GMO, a prawie połowa Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za produkty ekologiczne pochodzące z naturalnych upraw. Dzieje się tak, ponieważ panuje powszechna opinia, że żywność GMO może przynieść niepożądane działania w organizmie człowieka, np. silne działania alergizujące.

bez gmo

W obawie przed GMO

Podejmując decyzje zakupowe konsumenci coraz większą uwagę przykładają do etykiet. Oznakowania produktów komunikujące brak modyfikacji genetycznych w składzie wzbudzają w konsumentach większe zaufanie, mimo, iż grafika była do tej pory różna. Taka niespójna informacja w odczuciu niektórych nabywców mogła być mniej wiarygodna. Funkcjonujące od stycznia 2020 roku znaki „Bez GMO” oraz „Wyprodukowano bez stosowania GMO”, dzięki jednolitej formie, stanowią jednoznaczną i łatwą w odbiorze informację o specyfice produktów, czyli braku modyfikacji genetycznej. O zmianach dotyczących wprowadzenia nowego, spójnego znakowania poinformowało na swojej stronie internetowej Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szef resortu 4 listopada 2019 roku podpisał rozporządzenie w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 2020 roku. Dwa alternatywne oznaczenia dotyczą żywności, w tym żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz żywności wieloskładnikowej, w tym pasz.

Sondaże mówią, że 75% Polaków obawia się negatywnych skutków GMO, a prawie połowa Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za produkty ekologiczne pochodzące z naturalnych upraw.

Znak graficzny „Bez GMO”

bez gmo

Mieszanki mineralne oraz preparaty mlekozastępcze firmy Josera spełniają normy Polskiej Izby Mleka. Fot. Josera

W przemyśle paszowym stosowany jest znak „Bez GMO” – na stronie MRiRW czytamy, że jest to „Znak graficzny, który stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się z więcej niż jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego, oraz pasz”.

Produkty mleczne bez GMO

Polska Izba Mleka informuje, jak uzyskać certyfikat „Bez GMO” dla produktów przemysłu mleczarskiego. W tym celu opracowała standardy, które określają, kto może posługiwać się omawianym znakiem. Certyfikacji według standardu PIM mogą podlegać zakłady mleczarskie, gospodarstwa rolnicze, firmy produkcyjne, handlowe i transportowe w zakresie pasz, mieszanek i dodatków paszowych oraz firmy zajmujące się handlem i transportem produktów mleczarskich. Takie właśnie normy spełniają mieszanki mineralne oraz preparaty mlekozastępcze firmy Josera.

Josera bez GMO

Od dawna kwestia żywienia zwierząt bez użycia pasz produkowanych z wykorzystaniem GMO jest podnoszona w środowisku hodowlanym. To również odpowiedź na decyzje zakupowe konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty mleczne bez GMO. W fabrykach Josera od wielu lat produkowane są pasze wytwarzane bez surowców genetycznie modyfikowanych, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty między innymi certyfikat VLOG. Nasza firma również jako jedna z pierwszych w branży przeszła pomyślnie audyt certyfikujący zgodność ze standardem NON GMO Polskiej Izby Mleka. Dzięki temu współpracujący z nami producenci mleka mogą mieć pewność produktów, które trafiają do ich gospodarstw.

Źródło: MRiRW, PIM.