koronawirus a produkcja mleka

Od paru tygodni świat żyje jednym tematem  ̶  pandemią COVID-19. Koronawirus spowodował spore ograniczenia w każdym sektorze przemysłu. Jak radzić sobie z tym problemem w sektorze mleczarskim? Jakie procedury wprowadzić, by zabezpieczyć nas i bliskich?

Od czasu, kiedy wyszła na światło dzienne informacja o pacjencie zero w naszym kraju, każda branża zderzyła się z mocnymi ograniczeniami. Codziennie dostajemy informacje o kolejnych zarażonych COVID-19. Firmy wprowadzają specjalne procedury chroniące przed rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Wszystko dla dobra Klientów i Pracowników. Jak to wygląda w branży mleczarskiej?

Koronawirus a produkcja mleka

Nie wszyscy pracownicy mogą zastosować się do zaleceń dobrowolnej kwarantanny i do niewychodzenia z domu. Jednak każdy jest narażony na chorobę. Problem rozprzestrzeniającej się pandemii COVID-19 spowodował pojawianie się ważnych pytań, co będzie z produkcją żywności. Bez dwóch zdań podstawową i najważniejszą rolę w tym sektorze odgrywają rolnicy. Dzięki nim półki sklepów spożywczych są zapełnione. Jak zatem włączyć procedury związane z ograniczeniem zagrożenia zarażeniem koronawirusem, gdy tak łatwo można się zarazić?

Odbiór mleka w dobie pandemii COVID-19

Niezależnie od wykonywanego zawodu zalecane jest dokładne mycie rąk, stosowanie środków dezynfekujących, ograniczenie kontaktu osobistego z innymi osobami, unikanie skupisk ludzi, ograniczenie wyjazdów służbowych. Aby zabezpieczyć sektor mleczarskich, Polska Izba Mleka wystosowała informację na temat prewencji. W dobie globalnego kryzysu epidemiologicznego spółdzielnie mleczarskie wprowadzają rygorystyczne procesy, aby zminimalizować możliwość zarażenia się COVID-19. Ma to na celu zabezpieczenie pracowników i ciągłości produkcji żywności.

koronawirus a produkcja mleka

Polska Izba Mleka zaleca stosowanie rękawiczek jednorazowych przy korzystaniu ze wspólnych sprzętów, dokładne mycie dłoni po ich ściągnięciu. Fot. Pixabay

Kwarantanna na gospodarstwie?

Polska Izba Mleka zaleca stosowanie rękawiczek jednorazowych przy korzystaniu ze wspólnych sprzętów, dokładne mycie dłoni po ich ściągnięciu, umieszczenie na wjeździe do gospodarstwa znaku bezpieczeństwa biologicznego, ograniczenie wjazdów na teren gospodarstwa tylko do niezbędnych osób odwiedzających i rejestrowanie wszystkie osób, które wjeżdżają na teren fermy.
W przypadku gdy prowadzący gospodarstwo podejrzewają zarażenie COVID-19, muszą o tym poinformować swoją spółdzielnię mleka. W takiej sytuacji będzie ustalany sposób odbioru mleka. Ponadto osoba dokonująca doju musi mieć jednorazowe rękawiczki, a wszystkie powierzchnie, z którymi może mieć kontakt kierowca, muszą być czyszczone detergentem lub środkiem dezynfekującym. Personel gospodarstwa nie może w takie sytuacji mieć kontaktu osobistego z kierowcą po jego wjeździe na teren gospodarstwa.
Przestrzeganie tych procedur jest nieocenione dla dobra ogółu. Po pierwsze, chroni środowisko rolnicze przed rozprzestrzenianiem się choroby COVID-19 i zapewnia ciągłość produkcji żywności. Jednym słowem to odpowiedzialność społeczna.

W przypadku gdy prowadzący gospodarstwo podejrzewają zarażenie COVID-19, muszą o tym poinformować swoją spółdzielnię mleka. W takiej sytuacji będzie ustalany sposób odbioru mleka.

Sytuacja na rynku paszowym w obliczu COVID-19

W obliczu dynamicznie zmieniającej się sytuacji epidemiologicznej w Polsce i na świecie Josera Polska oraz wszystkie firmy należące do grupy Josera podjęły szereg działań mających na celu ochronę zdrowia Pracowników oraz zapewnienie ciągłości produkcji i dostaw towarów do odbiorców.
Jak czytamy w oświadczeniu Zarządu Josera Polska – Pana Dariusza Haremzy oraz Norberta Sennerta z 19.03.2020 r.  ̶  Zakłady produkcyjne Josera są ogniwem łańcucha dostaw związanego bezpośrednio z produkcją żywności. Sprawia to, że do obecnej sytuacji podchodzimy ze szczególną uwagą i odpowiedzialnością.
W naszej grupie kapitałowej utworzyliśmy zespoły Pracowników odpowiedzialne za przestrzeganie zewnętrznych zaleceń właściwych władz krajowych oraz wewnętrznych standardów bezpieczeństwa dostosowanych do obecnej sytuacji. Zespoły te na bieżąco monitorują zmiany zaleceń lokalnych władz krajowych i wprowadzają je w szybkim tempie w życie. Codzienna wymiana informacji pomiędzy zespołami pozwala na natychmiastowe reagowanie na problemy pojawiające się w poszczególnych krajach, w których prowadzimy działalność.

Zakłady produkcyjne Josera są ogniwem łańcucha dostaw związanego bezpośrednio z produkcją żywności. Sprawia to, że do obecnej sytuacji podchodzimy ze szczególną uwagą i odpowiedzialnością.

Dzięki dyscyplinie i zaangażowaniu naszych Pracowników mogliśmy w krótkim czasie wdrożyć nowe procedury. Jest to dla nas powód do dumy i dobra prognoza na nadchodzące z pewnością niełatwe tygodnie.

covid-19 a przemysł mleczny

Dyrektor Josera Polska Dariusz Haremza podczas szkolenia pracowników z zaleceń przeciwko COVID-19. Fot. Josera

Zdrowie i bezpieczeństwo to priorytet

Maksymalne ograniczenie zagrożenia dla zdrowia Pracowników to nasz podstawowy priorytet. Drugim jest kontynuacja produkcji i dostaw do odbiorców w celu zapewnienia zaopatrzenia niezbędnego dla produkcji żywności (Josera Polska i Josera GmbH), dostaw samej żywności (EFI) oraz karm dla zwierząt towarzyszących (Josera Petfood). Obecnie możemy zapewnić, że produkcja jest i będzie kontynuowana we wszystkich naszych lokalizacjach. Utrzymujemy stały kontakt z dostawcami surowców i reagujemy na bieżąco na wszelkie zmiany w zakresie dostępności i logistyki. Wprowadzone we wszystkich zakładach zmiany organizacyjne pozwoliły na ograniczenie zagrożenia dla zdrowia Pracowników i utrzymanie ciągłości produkcji. Realizacja zamówień do odbiorców następuje zgodnie z planem i możliwościami dyktowanymi przez procesy logistyczne. Nasi doradcy terenowi w dziale agrarnym i dziale pet food pozostają w ciągłym kontakcie z dystrybutorami oraz odbiorcami końcowymi. Są dostępni pod firmowymi numerami telefonów i służą fachową pomocą.
Obecna sytuacja wymaga wzajemnego zrozumienia ze strony wszystkich uczestników łańcucha dostaw związanego z produkcją żywności oraz ludzkiej solidarności. Jesteśmy przekonani, że wprowadzone procedury, zaangażowanie całego zespołu Josera, zrozumienie i dobra współpraca z naszymi kontrahentami sprawią, że sprostamy czekającym nas wyzwaniom.

Źródła: PIM, Josera Polska Sp. z o.o.