Czy nauka może iść w parze z praktyką? Czy ciągłe szukanie nowych rozwiązań w żywieniu zwierząt ma sens? Szkolenie dla producentów bydła mlecznego pt.: „Zdrowa młodzież przyszłością stada – nowoczesny model żywienia cieląt” jest jednym z dowodów, że warto.

14 lutego spotkaliśmy się z hodowcami w Komornie na Opolszczyźnie. Wydarzenie zostało zorganizowane z okazji wprowadzenia najnowszego, innowacyjnego rozwiązania w produktach Josera dla cieląt. Przy okazji spotkania, również zaprezentowano udoskonalenia wprowadzone w obszarze marki – nowa szata graficzna opakowań produktów Josera. „Rok stosowania mieszanek nutrybiotycznych w żywieniu krów mlecznych” to temat przemówienia Kamila Kowalczyka, specjalisty ds. dużych ferm Josera Polska. Jednak nie tylko właściciele dużych gospodarstw byli zainteresowaniu nowinkami na rynku.

Szkoleń nigdy za wiele

Adam Gregor, z gospodarstwa w Witosławicach, nie od dziś zna rozwiązania spod znaku Josera.  ̶ Stosujemy nowe dodatki Josery, są bardzo dobre, bo nie trzeba mieszać dużo produktów ze sobą, wystarczy jeden  ̶  to jest zaoszczędzony czas  ̶  stwierdza pan Adam.
Praktyczna wartość szkoleń jest dwutorowa. Z jednej strony to możliwość zapoznania się z ofertą firmy, a z drugiej wymiana doświadczeń z kolegami z branży  ̶ Jest świetną okazją, żeby spotkać się z innymi gospodarzami i producentami, powymieniać się doświadczeniami ̶  przyznaje adept hodowli bydła mlecznego, Marek Kirchniawy.     ̶ Można się kogoś poradzić, czy ktoś już taką sytuację przechodził, jak on to rozwiązał, jak się na to zapatruje. (…) takie szkolenia jak najbardziej są potrzebne ̶  dodaje pan Marek.

Wygląd ma znaczenie

mieszanki Josera

Od preparatów dla cieląt po mieszanki dla dojrzałych zwierząt – produkty Josera są ciągle ulepszane. Fot. Josera

Znane porzekadło mówi, że opakowanie to nie wszystko, liczy się wnętrze. Trudno się nie zgodzić, jednak w przypadku produktów Josera odświeżony wygląd opakowań ma również swój praktyczny wymiar.
Jak mówi Jolanta Kijek, specjalista ds. komunikacji Josera, wprowadzenie nowej szaty graficznej opakowań ma na celu odświeżenie marki, a także ułatwienie korzystania z produktów Josera. Przejrzysta kolorystyka zastosowana przy podziale produktów na grupy technologiczne jest pomocna w unikaniu błędów podczas ich stosowania  ̶ Podział produktów na trzy linie Performance, Care oraz Classic pomoże również lepiej dopasować naszą ofertę do poszczególnych potrzeb gospodarstw ̶  stwierdza Jolanta Kijek. Jednym słowem wprowadzone zmiany są uszyte na miarę dla każdego stada.

Być o krok do przodu

Współpraca z setkami hodowców i rejestrowane przez nich wyniki, potwierdzają, że stawiają oni na najlepsze rozwiązania na rynku. Jednak, wieloletnie doświadczenie w żywieniu zwierząt utwierdza ekspertów Josera, że nie można spocząć na laurach. Wspomniany punkt programu koncentrował uwagę gości na mieszankach nutribiotycznych. Te innowacyjne formuły oparte są na zestawie naturalnych substancji  ̶ wtórnych metabolitach roślinnych  ̶  które działają w organizmie na poziomie komórkowym. Mieszanki nutribiotyczne dedykowane są dla krów wysokowydajnych, których organizm musi być wspierany w szczególny sposób.

Performance znaczy wydajność

Wraz ze wzrostem produkcji rośnie konieczność sięgania po dodatki położone na najwyższej półce. Doświadczeni hodowcy są świadomi, że trzeba zadbać o potrzeby produkcyjne i bytowe. ̶ Cały czas wydajność krów rośnie. (…) Człowiek nie zdaje sobie sprawy ile ściąga mleka, a nie dostarcza odpowiednich składników  ̶  podkreśla Stefan Goetz hodowca ze Strzeleczek, który pielęgnuje rodzinną tradycję. Jak przyznaje Marek Kirchniawy, gdy przejmie pałeczkę, będzie otwarty na nowości.  ̶ Ojciec korzysta z produktów Josery. Mamy produkcję mieszaną  ̶  i bydło mleczne i trzodę chlewną. Bydło i trzoda jest karmiona produktami Josery ̶  mówi przyszły hodowca.

Nowoczesność nie jest straszna

O to, czy hodowcy ostrożnie podchodzą do nowych rozwiązań w żywieniu zwierząt, zapytaliśmy osobę, która na co dzień ma styczność z potrzebami większych gospodarstw. Jeden z prelegentów szkolenia, Kamil Kowalczyk, konsultant ds. dużych ferm, zaobserwował, że większość hodowców jest otwarta na nowe rozwiązania. Ważna jest oczywiście opinia kolegów po fachu, którzy wprowadzili nowości  ̶ Jeżeli zastosowane innowacje mają poparcie ze strony innych hodowców, którzy te rozwiązania wdrożyli u siebie i uzyskali poprawę wyników produkcyjnych, zdrowotnych lub zaoszczędzili czas i pieniądze, to tym bardziej są skłonni do wdrożenia takich rozwiązań u siebie ̶  stwierdza specjalista Josera.

Mieszanki nutribiotyczne dedykowane są dla krów wysokowydajnych, których organizm musi być wspierany w szczególny sposób.

Nie stać w miejscu

Adam Gregor uważa, że starsze pokolenie rolników z rezerwą podchodzi do innowacji. ̶ (…) są przekonani, że to co było kiedyś jest najlepsze. (… ) Trzeba iść też z postępem, bo jest dużo bardzo dobrych rozwiązań  ̶  stwierdza hodowca z Witosławic. Stefan Goetz, w którego gospodarstwie stosuje się produkty Josera od ponad 20 lat, przyznaje, że niektórzy rolnicy podchodzą ostrożnie do innowacji i kierują się mottem „tak jak było, tak ma być”.  ̶ Jak stoimy w miejscu, to się cofamy ̶  stwierdza hodowca.  ̶ Musi być jakiś postęp, aby cały czas coś szło do przodu, a nie zostało na jednym, bo później to może się odbić  ̶ przyznaje Marek Kirchniawy.

Odchów cieląt to przyszłość stada

Oczywistym kierunkiem w hodowli bydła mlecznego jest zwiększanie potencjału krów. Przy tym należy mieć na uwadze zdrowie zwierząt. Jakie zatem wyzwania jeszcze stoją przed hodowcami?
̶  Aktualnie hodowcy powinni skupić się na prawidłowym odchowie cieląt i jałówek. Całkowity koszt odchowu jałówek od urodzenia do pierwszego wycielenia jest bardzo wysoki i kształtuje się na poziomie 5000-7000 zł. Dość często pierwsze krycie jałówek następuję w wieku 15-16 miesięcy  ̶  stwierdza, Kamil Kowalczyk. ̶ Gospodarstwa powinny tak prowadzić odchów młodzieży, żeby można było jałówki kryć już w 13 miesiącu życia, co pozwoli im skrócić czas przebywania tych zwierząt w grupie jałówek. Tym samym szybciej wprowadzić zwierzęta do stada, gdzie zaczną produkować mleko  ̶  podsumowuje ekspert Josera Polska.

Innowacje w hodowli krów mlecznych

Termin szkolenia zbiegł się w czasie ze świętem miłości. Ten przypadek był akcentem podkreślającym, że w hodowlę zwierząt wkłada się i wielką pracę, rozum i…serce. To potrzebny zabieg, by uzyskać najlepsze wyniki. W nich nie kryją się tylko cyfry wskazujące na wzrost wydajności mlecznej, ale przede wszystkim zdrowie zwierząt. By szło ono w parze ze zwiększającym się potencjałem produkcyjnym zwierząt, warto stosować najlepsze dodatki paszowe.

Zobacz więcej: