ceny trzody chlewnej

Na rynku trzody chlewnej wzrosty cen. Podwyżki wpływają na poprawę opłacalności chowu świń w Polsce. Czy dobra koniunktura utrzyma się na dłużej?

Wzrostowa tendencja cen trzody chlewnej utrzymuje się od początku drugiego kwartału tego roku. Według danych Komisji Europejskiej, notowania klasy E w czerwcu wyniosły około 178 EUR/100 kg, co oznacza 22,5 proc. podwyżkę w skali roku. W Polsce cena utrzymywała się na podobnym poziomie – 179 EUR/100 kg (+25 proc.).
Jak informuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ, „ceny trzody wyrażone w złotych wzrosły w jeszcze większym stopniu, gdyż sprzyjała im roczna deprecjacja złotego względem euro”. I tak: w kwietniu wynosiły: 5,72 zł/kg wagi żywej (+27 proc. w skali roku), w maju 5,83 zł/kg (+31,3 proc. w skali roku). W czerwcu cena pozostała stabilna (+5,83 zł/kg).

Skąd wyższe ceny trzody chlewnej?

Co spowodowało te długo wyczekiwane przez hodowców świń podwyżki? Wzrosty cen to efekt spadku pogłowia i ubojów trzody w UE przy jednoczesnym wzroście popytu na wieprzowinę na światowym rynku. Unijne pogłowie trzody chlewnej w grudniu ubiegłego roku wynosiło 148,4 mln szt. Było niższe niż rok wcześniej o 1,2 proc. Liczba ubojów trzody w UE spadła o prawie 1 proc. (w Niemczech o 3,8 proc., w Danii o 2,8 proc.).

ASF w Chinach funduje nam podwyżki

Do wzrostu cen trzody chlewnej przyczyniło się również pojawienie się w Chinach i innych krajach azjatyckich wirusa ASF.
Przyczynia się to do wzrostu popytu zgłaszanego przez te kraje, a w związku z tym wzrostu eksportu wieprzowiny między innymi z krajów Unii Europejskiej. W okresie od stycznia do końca kwietnia 2019 r. eksport produktów wieprzowych z UE-28 do krajów trzecich był większy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 13,2 proc., w tym mięsa o 17,1 proc. – tłumaczy Danuta Zawadzka z IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ